Tenis
0

Počeo Australian Open, Federer i Roddick ubjedljivi

FENA
Roger Federer (Foto: Reuters)
Roger Federer (Foto: Reuters)
Drugi teniser svijeta Roger Federer briljantno je počeo odbranu titule na Australian Openu, pošto je u meču prvog kola deklasirao Slovaka Lukaša Lacka sa 6:1, 6:1, 6:3.

Švicarac je, za razliku od nekih prethodnih početaka najvećih turnira, igrao maksimalno od samog početka i lako je savladao Slovaka nakon 85 minuta igre.

Ubjedljiv je bio i Andy Roddick, koji je Čehu Janu Hajeku prepustio samo pet gemova - 6:1, 6:1, 6:2. Amerikanca u narednoj rundu čeka Rus Igor Kunjicin, koji je pobijedio Poljaka Mihala Pšižežnog sa 6:7, 6:4, 6:4, 7:6.

Očekivao se za nijansu veći otpor 23-godišnjeg Lacka, s obzirom da je u Dohi uzeo Nadalu set sa 6:0, a još u nekoliko navrata je pružao solidne partije protiv favorita.

Od početka do kraja Federer je bio nadmoćan u svakom segmentu igre. Statistika u ovom slučaju pruža najbolji prikaz meča. Švicarac je imao 45 direktnih poena i 18 neiznuđenih grešaka, dok je Lackov odnos bio 14/27.

Roger će se u drugoj rundi sastati sa boljim iz meča Gillesa Simona i Jen-Hsuna Lua. Zanimljivo je da Francuz u oba dosadašnja okršaja savladao Federera - 2008. godine na Rogers Cupu i na završnom turniru sezone.

Rodick je napravio čak 50 "vinera" u meču sa Hajekom, a bio je uspješan u svih 11 izlazaka na mrežu. Sa Igorom Kunjicinom, sljedećim protivnkom, Amerikanac je dva puta igrao i pobijedio - na Wimbledonu 2009. i na Queensu godinu dana kasnije. Rus ima 29 godina, 99. je na ATP listi, mada je prije godinu i po dana bio u Top 40.