Rafael Nadal nakon finala
0

"Plakao sam od radosti, ovo mi je najvažnija pobjeda"

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal u nedjelju je osvojio peti Roland Garros u karijeri. Zajedno s po jednom titulom iz Wimbledona i sa Australian Opena na brojci je od sedam titula na ovim prestižnim turnirima.

Finalnom pobjedom protiv Söderlinga 6-4, 6-2, 6-4 je došao do fascinantnog omjera 38-1 u karijeri na Roland Garrosu. Vratio se nakon tačno 11 mjeseci na prvo mjesto ATP tabele, te je u Parizu zaradio 1,12 miliona eura nagrade.

Nakon pobjede protiv Šveđanina prvo se stropoštao na zemlju središnjeg terena, potom je sjeo na klupu i briznuo u plač.

"Bile su to isključivo suze radosti. Teška je bila prošla godina za mene i svi mečevi u ovoj 2010. su određena nova potvrda mojih mogućnosti. Ovu finalnu pobjedu mogu stvarno ubrojiti u najvažnije u karijeri. Dokaz su moga tima, mene, ljudi koji me prate. Najemocionalnija? Ne, nikako. To je možda prvi trofej u Roland Garrosu, pobjeda u Wimbledonu. Ovaj meč danas ne", rekao je Nadal i ponovio izjavu od dana ranije:

" Vjerujte mi, dok sam plakao definitivno nisam razmišljao o tome da sam ponovno broj 1 na svijetu. To me nikada nije zanimalo. Zanima me svaki naredni meč, osvajanje turnira, ne i ATP tabela."

Nadal se potom osvrnuo na finalni meč:

"Niti u jednom meču na ovogodišnjem Roland Garrosu se nisam fizički osjećao tako dobro kao u finalu. Kretao sam se sjajno. Inače, cijeli ovaj turnir sam bio jako nervozan, a ta nervoza je isparila u finalu. Zbilja sam uživao u tenisu. Söderling nikako nije igrač s kojim se možeš opustiti. Njegovi su udarci strašni, često te drži podalje od ritma, no mislim da sam taktički sve napravio sjajno."

Nakon meča se Nadal zahvalio i s nekoliko riječi francuskog jezika.

"U jezicima definitivno nisam talentiran kao u tenisu. Ali, vremenom se opuštam u tom pogledu. S manje grča pričam engleski, evo sada francuski. Krenut će i u tom pogledu.

Slavlje?

Hm, teško da će biti slavlja kada već u ponedjeljak imam zakazan trening", završio je sjajni Nadal.

Švedski teniser Robin Söderling, pak, drugi put je uzastopno došao do finala Roland Garrosa. Prošle godine je zastao na Rogeru Federeru, ove godine na Rafaelu Nadalu.

"Sve je bilo drugačije nego prošle godine kada sam ga pobijedio u osmini finala. Kao prvo, slabije sam servirao, kao i što mi udarci s osnovne linije nisu bili čisti i precizni kao onda. Također, mnogo kredita moram dati Nadalu. On je učinio sve da se osjećam nervoznije iz gema u gem. Igrao je daleko bolje nego prošle godine, radio je pritisak, obrambeno je sve odradio na najvećoj mogućoj razini ", rekao je Söderling i dodao:

"Nadal zaslužuje da govorimo ovog dana gotovo isključivo o njemu. Bio je bolji, dominirao je i dokazao da je najbolji na zemlji. U tome nema spora."

Na upit misli li da je Nadal nepobjediv na zemlji kada igra kao što je bio slučaj u posljednja dva tjedna Roland Garrosa, Söderling je rekao:

"Nije današnji tenis takav da postoje nedodirljivi. No, za pobjedu protiv ovakvog Nadala morate odigrati apsolutno najbolje što možete. Ja sam mogao dobiti danas, ali sam morao igrati znatno, znatno bolje nego što jesam. Ovako nisam bio niti blizu", završio je Šveđanin.