Tenis
0

Osvajačima Wimbledona po milion funti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Osvajači trećeg teniskog Grand slam turnira sezone Wimbledona ove sezone će i u muškoj i u ženskoj konkurenciji zaraditi rekordnih milion funti (oko 1,4 miliona eura).

Organizatori turnira su saopćili da su nagrade za pobjednike uvećane za 150.000 funti pošto je vrijednost britanske valute pala u odnosu na dolar i euro. Novo povećanje novčane nagrade znači da će osvajači Wimbledona ove godine zaraditi duplo više novca nego prije 10 sezona.

Ukupan nagradni fond turnira iznosit će 13.725.000 funti što je povećanje od 9,4 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je bio 12.550.000 funti.

Finalistima u singlu pripast će po 500.000 funti, osvajači turnira u muškom i ženskom dublu podijelit će po 240.000 funti, dok će najbolji mješoviti par zaraditi 92.000 funte.

Predsjednik All England Cluba Tim Phillips naglasio je da je povećanje nagrade samo želja organizatora da na pravi način nagrade najbolje svjetske tenisere.

"Wimbledon se nalazi na veoma kompetitivnom tržištu i upravo su najbolji igrači svijeta ti koji stvaraju interes za naš turnir. Bitno je da možemo da im ponudimo nagradu koja odgovara prestižu takmičenja i koja ih motivira da i dalje prave uspjehe. To je naznaka da brinemo o igračima", rekao je Phillips.