Tenis
19

Osmina finala Rima: Đoković preokrenuo nakon katastrofalnog seta, ispao Federer, blamaža Berdycha

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Pobjedom najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića nad Thomazom Belluccijem okončani su svi mečevi osmine finala Mastersa u Rimu.

Prvi meč dana donio je i prvo iznenađenje. Dominic Thiem iz Austrije, koji zauzima 15. mjesto na ATP rang-listi sa 2:0 u setovima (7:6 /2/, 6:4) savladao je velikog Rogera Federera iz Švicarske, trenutno drugog tenisera svijeta.

U drugom meču Japanac Kei Nishikori, šesti teniser svijeta. sa 2:0 u setovima (6:1, 6:4) bio je bolji od 12. tenisera svijeta Richarda Gasqueta iz Francuske.

Drugo iznenađenje i svojevrsnu senzaciju priredio je Juan Monaco iz Argentine koji je kao 114. teniser svijeta nakon skoro dva i po sata igre sa 2:1 u setovima (6:7 /5:7/, 6:3, 6:4) pobijedio četvrtog tenisera svijeta Stana Wawrinku iz Švicarske.

Iscrpljujući meč odigrali su i Nick Kyrgios iz Australije i Rafael Nadal iz Španije. Njihov meč trajao je dva sata i 43 minute, a slavio je španski teniser sa 2:1 u setovima (6:7 /1:7/, 6:2, 6:4). Nadal je trenutno peti teniser svijeta, dok je Kyrgios na 20. mjestu ATP rang-liste.

Još jedno iznenađenje u osmini finala napravio je Lucas Pouille iz Francuske. On je trenutno 52. teniser svijeta, a savladao je devetog tenisera svijeta Davida Ferrera iz Španije sa 2:0 u setovima (6:4, 6:1).

Andy Murray iz Velike Britanije, koji je trenutno treći teniser svijeta, sa 2:0 u setovima (6:0, 6:4) izbacio je Jeremyja Chardyja iz Francuske. Chardy je 32. teniser svijeta i on je u 1. kolu izbacio bh. tenisera Damira Džumhura.

Blamažu je doživio Tomas Berdych iz Češke. Osmi teniser svijeta poražen je nakon samo 50 minuta igre i pri tome nije osvojio nijedan gem. Bolji od njega bio je 13. teniser svijeta David Goffin iz Belgije sa 2:0 u setovima (6:0, 6:0).

Posljednji meč osmine finala odigrali su najbolji teniser svijeta Novak Đoković iz Srbije i 37. teniser svijeta Thomaz Bellucci iz Brazila. Bellucci je u prvom setu napravio nešto nevjerovatno. Osvojio je set sa 6:0 u gemovima što Đoković nije doživio od 2012. godine kada ga je na Mastersu u Cincinnatiju sa 2:0 u setovima savladao Roger Federer (6:0, 7:6). U profesionalnoj karijeri ovo je tek deveti put da Đoković izgubi jedan set sa 6:0.

Ipak, popularni Nole se vratio nakon katastrofalnog seta protiv Belluccija i pobijedio sa 2:1 u setovima (0:6, 6:3, 6:2).

U četvrtfinalu koje je na rasporedu sutra Đoković će igrati protiv jednog od velikih rivala Rafaela Nadala.

Parovi četvrtfinala:

Pouille - Monaco

Goffin - Murray Đoković - Nadal Thiem - Nishikori