Tenis
92

Okršaj najboljih: Roger Federer i Novak Đoković danas igraju finale Wimbledona

Piše: D. B.
Novak Đoković i Roger Federer (Foto: EPA)
Novak Đoković i Roger Federer (Foto: EPA)
Švicarski teniser Roger Federer i najbolji teniser svijeta, Srbin Novak Đoković, odmjerit će snage u današnjem finalu teniskog turnira Wimbledon.

Tridesettrogodišnji Federer želi postati prvi teniser koji je uspio osvojiti osam titula na Wimbledonu, a za to će mu biti potrebno da porazi dvadesetosmogodišnjeg Đokovića koji brani titulu osvojenu prošle godine.

Novak je prošle godine u finalu bio uspješniji upravo od Federera.

"Igrao sam protiv Federera mnogo puta, on je jedan od mojih najvećih rivala. Svi znamo koliko je dobar", izjavio je Đoković.

Federer će danas igrati svoje rekordno deseto wimbledonsko finale nakon što je u polufinalu "pomeo" Britanca Andyja Murrayja i nastavio svoj niz nepobjedivosti.

Švicarac je tri godine stariji nego je to bio Arthur Ashe kada je osvojio Wimbledon 1975. godine. Također, najstariji je finalist od Kena Rosewalla koji je imao 39 godina kada je u finalu 1974. godine izgubio od Jimmyja Connorsa.

Federer je u sjajnoj formi, a dokaz za to je činjenica da je u šest mečeva izgubio samo jedan set i jedan servis.

"Moram dobro odigrati u finalu i učiniti ovih nekoliko sedmica savršenim", kazao je Federer.

No, to će biti veoma teško protiv najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, koji ga je pobijedio dva puta ove godine. Ipak, Federer ukupno ima jednu pobjedu više u međusobnim duelima, rezultat je 20:19 za Švicarca.

Novak je osvojio osam, a Roger 17 Grand Slamova. Srbijanski teniser je u karijeri zaradio 79,3 miliona dolara, a Federer čak 90,0 miliona dolara.

Finale se igra od 15:00 sati.