Tenis
0

Đoković: Zdravlje mi je važnije od tenisa

Totalsport
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Uoči nastupa na Wimbledonu, četvrti teniser svijeta Novak Đoković osvrnuo se na prethodna dva Grand Slam turnira ove sezone, na kojima nije ostvario očekivane rezultate.

Najbolji srpski teniser stigao je u Melbourne kao branitelj naslova pobjednika Australian Opena. Međutim, svoj ovogodišnji put završio je već u četvrtfinalu. Amerikancu Andyju Roddicku predao je meč u četvrtom setu zbog iscrpljenosti uslijed velike vrućine, koja je dosezala i 40 Celzijevih stepeni.

Đokovića ljuti što je morao na teren u dnevnom terminu, iako je meč osmine finala, protiv Cipranina Maroca Baghdatisa, priveo kraju tek prethodne večeri, savladavši ga u četiri seta

  • Nije bilo nikakvog razloga da me i protiv Roddicka ne stave u večernji termin. Razumijem potrebe televizije, sponzora i slično, ali niko me ne može uvjeriti da je to važnije od zdravlja sportista. Na kraju krajeva, igrači su ti koji donose show na terenu.

Srpski teniser našao se i pogođen komentarima nekih svojih kolega, među kojima je bio i Roger Federer, koji su ga kritikovali zbog predaje, tim više što se Đokoviću nije bilo prvi put da predaje meč na Grand Slam turnirima.

  • Mislim da su neki odaslali stvarno nekorektne komentare. Neke su me kolege jako razočarali,posebno zato što svi znaju kakvi su bili uslovi u Melbourneu. Raspored je bio nemoguć. Nikada neću davati tenisu prednost u odnosu na zdravlje. Ukoliko mi moje tijelo pošalje signal da moram stati, onda ću stati!

Novo razočarenje dogodilo mu se na Roland Garrosu. Nakon što je ove sezone odlično igrao na zemlji, plasirao se u finala Masters 100 turnira u Monte Carlu i Rimu (oba je izgubio od Rafaela Nadala), polufinale u Madridu (opet Nadal), te osvojio premijerno izdanje turnira u Beogradu, u Roland Garrosu je već u 3. kolu izgubio od Nijemca Philippa Kohlschreibera, i to u tri seta.

  • To je bio vrlo loš dan za mene. Bio sam vrlo uspješan na zemlji ove godine, pa sam uoči Pariza imao velika očekivanja.

Za nastup u Wimbledonu, na kojem je prošle godine ispao već u 2. kolu od Rusa Marata Safina, Đoković se pripremao na ATP turniru u Halleu, na kojem je u 2. kolu protiv Francuza Serre spasio pet meč lopti, a u finalu je izgubio u tri seta od Nijemca Tommyja Haasa.

  • S obzirom na rano ispadanje u Roland Garrosu, ove godine sam imao više vremena u pripremama za Wimbledon. Znam da na travi još ne igram najbolje. Puno se kližem, to se događa u prvim sedmicama. No, siguran sam da će moje kretanje do početka Wimbledona biti u redu. Želim ostvariti puno bolji rezultat nego prošle godine. Namjera mi je popraviti igru na mreži, a sada više koristim i "slice", to je udarac koji na travi može biti vrlo koristan - zaključio je Đoković.