ATP Basel
0

Đoković prekinuo Federerov niz pobjeda

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Roger Federer, najbolji svjetski teniser, nije uspio upisati jubilarnu dvadesetu uzastopnu pobjedu na ATP turniru u Baselu, mjestu gdje je rođen prije 28 godina.

Srpski teniser Novak Đoković novi je pobjednik dvoranskog ATP turnira u Baselu, nakon što je sa 6-4, 4-6, 6-2 pobijedio Federera (nakon dva sata i deset minuta igre). Švicarac je osvojio 61 naslov u karijeri, rekordnih 15 Grand Slam turnira, a na ATP turniru u Baselu je bio pobjednik na zadnja tri izdanja, te je do finala imao niz od devetnaest uspjeha.

Đoković je kompletno gledano bio bolji igrač u finalu, makar Federer može žaliti za break loptama, kojih je imao više tokom meča (11-8). No, potonuo je zbog jako lošeg ulaza u posljednji set, u kojem je Đoković s dvostrukim breakom startao s 4-0.

Federer je imao malu nadu kada je došao do tri vezane break prilike (0-40) pri vodstvu Đokovića 4-1. Niti jednu od prilika nije iskoristio, čime je označen kraj njegovog pobjedničkog niza u Baselu.

Mogao je Đoković i ranije dobiti meč, jer je imao 6-4, 2-0. Tada je, ipak, Federer vratio zaostatak, a potom i napravio break kojim je došao do trećeg seta.

Bio je ovo njihov četrnaesti međusobni meč u karijeri, a trenutno Federer ima 9-5. Petnaesta je ovo ATP titula za Novaka Đokovića, te četvrta u ovoj godini. ATP Basel, finale:

Đoković (2) - Federer (1) 6-4, 4-6, 6-2