Finale ATP turnira u Dubaiju
0

Đoković opet bolji od Federera

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Srpski teniser Novak Đoković treći je put zaredom trijumfirao na ATP turniru u Dubaiju. Ove je godine do naslova pobjednika došao finalnim slavljem protiv Rogera Federera od 6-3, 6-3.

Treći teniser svijeta Đoković tako nastavlja seriju pobjeda u 2011. godini. Nakon sedam pobjeda na Australian Openu, dobio je i pet u Dubaiju. U Melbourneu je također slavio protiv Federera, tada u polufinalu. Ovo je, pak, Đokoviću i Federeru bio već 21 međusobni meč, a Švicarac je sada u prednosti 14-7.

Finale je u Dubaiju trajalo samo jedan sat i 11 minuta, a Federer nije iskoristio lagani pad u Đokovićevoj igri u prvom dijelu drugog seta. Vodio je Federer u drugom setu s 3-1, ali je izgubio pet gemova zaredom i tako upisao drugi poraz u 2011. godini (oba puta od Đokovića).

Srpski teniser je u prvom setu potpuno dominirao, te nije suparniku dopustio niti jednu break-loptu. Servirao je Đoković sjajno, u izmjenama bio daleko precizniji i mirniji, ali nekoliko njegovih grešaka početkom drugog seta su stavile Federera, samo nakratko, u dobitnu situaciju u toj dionici.

Međutim, takva je situacija vladala uistinu kratko, a pri kraju meča se Federer vratio neforsiranim greškama i tako gotovo bez šanse u finalu čestitao Đokoviću na pobjedi.

Đoković je u meču osvojio čak 19 poena više (63-44), dok je iskoristio četiri od čak deset break-šansi. Federer je imao dvije i iskoristio jednu.

Isto tako, Đoković je ovim proslavio 20. ATP pobjedu u karijeri. 

ATP Dubai, finale:

Đoković (2) - Federer (1) 6-3, 6-3