Borba za prava djece
0

Đoković nacionalni ambasador UNICEF-a

SRNA
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Prvorangirani teniser svijeta Novak Đoković imenovan je za nacionalnog ambasadora UNICEF-a, što će mu omogućiti da se bori za prava djeteta i da se posveti radu na obrazovanju mladih u ranom djetinjstvu.

Srbijanski teniski as trenutno je u New Yorku, gdje će učestvovati na Otvorenom prvenstvu SAD i pokušati da osvoji treću ovogodišnju grand slam titulu.

"Počastvovan sam što ću kao nacionalni ambasador UNICEF-a moći da pomognem da se poveća svijest o važnosti obrazovanja djece u ranom uzrastu", rekao je Đoković na ceremoniji proglašenja u New Yorku.

On je dodao da se raduje što će raditi sa UNICEF-om i doprinijeti da se unaprijedi život djece u Srbiji, posebno one koja nemaju mogućnosti da uče i razvijaju se do svojih punih potencijala.

Zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Rima Salah izjavila je da se Đoković "prirodno uklapa u UNICEF".

"On se sa istom strašću i entuzijazmom brine za dobrobit djece kao što se bori za svaki poen na terenu", rekla je Salah.

Postoje brojni dokazi da dobro postavljene osnove u ranom djetinjstvu daju bolje rezultate u životu svakog pojedinačnog djeteta, posebno one djece koja dolaze iz lošijeg socijalnog i ekonomskog miljea. 
U Srbiji manje od polovine djece do pet godina života pohađa neki oblik predškolskog obrazovanja, dok je tek svako deseto dijete iz ugroženih grupa obuhvaćeno ovim vidom obrazovanja i zbog toga je uključivanje svakog djeteta u programe koji podstiču rani razvoj prepoznat kao ključni prioritet u Srbiji.

Đoković je počeo da igra tenis kao četvorogodišnjak, a proboj na svjetsku scenu je ostvario sa 16 godina. Od tada je osvojio tri grand slam turnira (2008. i 2011. godine Australian Open i 2011. Wimbledon), postavši prvi teniser iz Srbije koji je osvojio grand slam i najmlađi igrač koji je igrao u polufinalima sva četiri grand slam turnira uzastopno.

Na njegovoj listi trofeja nalazi se i trijumf sa reprezentacijom Srbije u Davis kupu 2010. godine.