ATP Miami
0

Đoković i Nadal furiozno do novog finala

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AP)
Novak Đoković (Foto: AP)
Srbin Novak Đoković nastavio je svoju pobjedničku seriju u ovoj godini. U polufinalu ATP Masters 100 turnira u Miamiju, savladao je Amerikanca Mardyja Fisha 6-3, 6-1 nakon jednog sata i 25 minuta igre. U drugom polufinalnom susretu Rafael Nadal je slavio protiv ljutog suparnika Rogera Federera.

Nakon što je osvojio Australian Open, Dubai i Indian Wells, jedina tri turnira koje je igrao prije Sony Ericsson Opena, Đoković je u susretu protiv Fisha upisao svoju 23. uzastopnu pobjedu ove godine, bez ijednog poraza. Računajući i finale Davis Cupa između Srbije i Francuske krajem prošle godine, Đoković sada ima 25 pobjeda zaredom!

Protiv Fisha je dobio i šestu uzastopnu utakmicu u šestom dvoboju. No, nije to bilo tako jednostavno kao što sugeriše rezultat. Fish je, pogotovo u prvom setu, imao dosta šansi, ali ih jednostavno nije znao iskoristiti.

Treba reći da je 29-godišnji Amerikanac odlično započeo dvoboj. Već u 3. gemu imao je dvije break lopte, 15-40. Kod rezultata 2-2 pala je kiša, a nakon gotovo sat vremena pauze, meč je bio nastavljen. Fish je u petom gemu propustio još jednu šansu za break. Đoković je u šestom gemu, koji je trajao gotovo devet minuta, iskoristio treću break-loptu i poveo s 4-2.

Najveću šansu je Amerikanac imao kada je Đoković servirao za set, pri vodstvu 5-3. Fish je izborio dvije break-lopte, u obje je imao dobru priliku, pogotovo u prvoj, kada je odigrao forhend tačno u Đokovića umjesto u praznu stranu terena, ali opet je ostao bez realizacije.

U drugom setu je Đokoviću bilo puno lakše. Uz dva breaka je poveo s 4-1, tada je spasio još jednu break-loptu Fisha i tu je priči bio kraj.

Đoković je iskoristio četiri od sedam šansi za break, Fish niti jednu od šest. Obojica su imali po 15 izravnih izravnih poena, ali je Fish napravio 24 neforsirane greške, a Đoković osam manje. Treba reći da je drugi svjetski teniser i dalje bez izgubljenog servisa na ovome turniru.

Nadal deklasirao Federera

Španac Rafael Nadal pobijedio je svog najvećeg rivala, Švicarca Rogera Federera 6-3, 6-2 u polufinalu ATP Masters 1000 turnira u Miamiju, te se pridružio Srbinu Novaku Đokoviću u finalu.

Bila je to 15. Nadalova pobjeda protiv Federera u 23. susretu. Španac je navikao da mu pobjeda nad Federerom donosi i naslov pobjednika na turniru. Najčešće su dvojica najboljih tenisera svijeta u zadnjih godina svoje dvoboje igrali u finalima turnira. Ovo je bio tek peti susret koji su odigrali, a da u pitanju nije bio finale. Zanimljivo je da su prva dva meča odigrali baš u Miamiju. Prvi je dobio Nadal, 2004. godine u 3. kolu, dok je Federer uzvratio pobjedom u pet setova godinu dana kasnije.

U ovome meču nije bilo neizvjesnosti i puno uzbuđenja za gledatelje na krcatim tribinama. Nadal je igrao odlično, a Federer vrlo loše. Švicarcu ništa nije moglo pomoći te večeri, pa ni gledatelji, koji su gromoglasnim skandiranjem "Roger, Roger" sredinom drugog seta pokušali vratiti osvajača rekordnih 16 Grand Slam turnira u meč.

U prvom setu je Nadal napravio dva breaka, a na svom početnom udarcu je izgubio samo dva poena. U drugom je Federer propustio break-loptu u prvom gemu, tada nije imao ni sreće, jer je Nadalov smeš zapeo za vrh mreže, lopta je prešla u Federerovo polje, promijenila smjer i prevarila Švicarca. Svejedno, kako su obojica igrali, vjerovatno ne bi bilo puno drukčije ni da je Federer tada napravio break, osim što bi se možda igralo malo duže. Ovako je sve trajalo samo 78 minuta.

Nadal je zabio 11 winnera i napravio samo 10 neforsiranih grešaka. Federer je jako puno griješio, čak 38 neforsiranih grešaka u meču od samo 17 gemova dovoljno govori koliko je bio indisponiran za igru. Zabio je 20 izravnih poena, ali je netipičnim greškama, koje su često bile i plod njegove nestrpljivosti, sam sebe gurao prema porazu.

"Kada sam imao neke šanse, odigrao sam loše. Nadal je uvijek imao dobra rješenja. Ovo nije bila moja večer", priznao je Federer, koji je ove sezone izgubio sva tri meča od Novaka Đokovića, a sada i prvi ove godine od Nadala. Protiv svih ostalih ima 22-0 ove sezone.

No, porazi od Đokovića, a sada i ovaj od Nadala, neke su novinare naveli na zaključak kako je s 29 godina sve teže i teže.

"Znam da mogu napraviti još jako puno toga u tenisu. Uzbuđen sam zbog onoga što me tek čeka u karijeri. Ne osjećam se kao da imam 35 godina, kao što neki od vas sugeriraju da bih se, valjda, trebao osjećati. Tek mi je 29 i ostalo mi je još puno godina karijere", izjavio je Federer.

Nadal je, dakako, bio vrlo zadovoljan svojom igrom.

"Bilo je jako, jako dobro, posebno u prvom setu. U drugom je Roger već igrao lošije, radio je više grešaka nego obično. Pokušao je skratiti poene. Mislim da drugi set Roger nije odigrao dobro", priznao je čak i Nadal.

U finalu će, baš kao i u Indian Wellsu dvije sedmice ranije, igrati Rafael Nadal i Novak Đoković, koji je, podsjetimo, u prvom polufinalu pobijedio Amerikanca Mardyja Fisha 6-3, 6-1. Jedina je razlika što je Đoković u Kaliforniji to finale igrao kao treći igrač na svjetskoj rang-listi, a sada je drugi.

Nadal ima 16-8 u pobjedama protiv Đokovića. No, u Indian Wellsu je bolji bio srpski teniser, koji ove godine ima 23-0 na Touru.

"Novak igra fantastično. Mogu mu samo čestitati na svemu što je napravio u prva tri mjeseca ove sezone. U nedjelju moram igrati jako dobro cijeli meč, ako želim imati ikakvu šansu za pobjedu", najavio je Nadal.

ATP Miami, polufinale:

Đoković (2) – Fish (14) 6-3, 6-1 Nadal (1) - Federer (3) 6-3, 6-2