Australian Open
0

Novi huliganski ispadi hrvatskih navijača

Totalsport
Jedanaest navijača, vrlo vjerovatno hrvatskih, izbačeno je iz Melbourne Parka zbog nereda koji su pravili tokom dvoboja prvog kola Australian Opena između Ive Karlovića i Radeka Štepaneka.

U drugom izolovanom incidentu, drugoj su grupi hrvatskih navijača, odjevenoj u kockaste crveno-bijele dresove, radnici na osiguranju na ulazu u teniski kompleks zabranili upad u Melbourne Park, i to zato što je jedan od njih s vanjske strane zapalio baklju.

Kod jednog od izbačenih jedanaest navijača pronađene su dvije baklje, koje je uspio prokrijumčariti unutar kompleksa uprkos rigoroznom pregledu na ulazu.

Zapovjednik lokalne policije Jock Menzel rekao je da ne zna za kojeg su igrača u češko-hrvatskom ogledu navijali izbačeni navijači, ali vjerovatnijim se čini, s obzirom na okolnosti, da su bili Hrvati. Agencijski izvještaji navode da su bili glasni, da su navijali stojeći na stolicama, te maltretirali ostale gledatelje.

"Te smo ljude maknuli sa stadiona i oni više nisu dobrodošli. Nadam se da smo ovim pokazali nultu toleranciju prema bijednom navijačkom ponašanju", rekao je Menzel.

Organizacijskih problema s posjetiteljima Australian Open imao je i u tri protekle godine. Prije tri su se godine fizički počeli obračunavati srpski i hrvatski navijači na terenu ispred Rod Laver Arene, dok su prošle godine na tribinama glavnog stadiona divljali srpski odnosno bosanskohercegovački navijači prateći meč Amera Delića i Novaka Đokovića.