Novo razočaranje
235

Neočekivan poraz Džumhura od autsajdera u prvom kolu Roland Garrosa

Piše: K. H.
Damir Džumhur (Foto: AFP)
Damir Džumhur (Foto: AFP)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur neočekivano je poražen u 1. kolu Roland Garrosa od 146. igrača svijeta, Francuza Antoinea Hoanga rezultatom 3:1 u setovima (6:4, 0:6, 7:6, 6:3).

Damir je jako loše otvorio meč i već u prvom gemu izgubio je break, ali u četvrtom gemu uzvratio je Francuzu i poravnao na 2:2.

U naredna četiri gema oba tenisera su bila sigurna na svoj servis, a ključni trenutak prvog seta desio se u devetom gemu kada Hoang pravi drugi break, stiže u vodstvo od 5:4 i bez izgubljenog poena na svoj servis dolazi do vodstva od 1:0 u setovima.

Drugi set u potpunosti je pripao najboljem bh. teniseru koji je bez izgubljenog gema (6:0) poravnao na 1:1.

U trećem setu Hoang je u trećem i petom gemu napravio dva breaka te je stigao u vodstvo od 4:1, ali je Damir uzvratio istom mjestom u šestom i osmom gemu čime je poravnao na 4:4. Oba tenisera napravila su po još jedan break, a pobjednik trećeg seta odlučen je nakon tie-breaka gdje se bolje snašao Francuz koji rezultatom 7:5 dolazi u vodstvo od 2:1 u setovima.

U četvrtom setu Damir je malo popravio igru na svoj servis, ali nije uspio napraviti nijedan break, a trenutak koji je odlučio ovaj meč i krajnjeg pobjednika bio je u osmom gemu kada Hoang pravi novi break, stiže u vodstvo od 5:3 i mirno privodi meč kraju.

Iako je rekao da se oporavio od povrede čime je najavio puno bolje rezultate, Damir je nastavio s lošim rezultatima iz ove sezone zbog kojh je pao na 52. poziciju na ATP listi, a za nadati se da će u narednom periodu vratiti staru formu i da će se opet boriti za ATP titule.

U dosadašnjim nastupima na Roland Garrosu Džumhur je najbolji plasman zabilježio 2015. godine kada je igrao u 3. kolu u kojem ga je zaustavio Roger Federer.