Kritika legende
8

Navratilova: Serena ima pravu poruku za žensku nejednakost, ali nije bilo pravo vrijeme

Klix.ba
Serena Williams i Martina Navratilova (Foto: EPA-EFE)
Serena Williams i Martina Navratilova (Foto: EPA-EFE)
Legendarna teniserka Martina Navratilova pohvalila je Serenu Williams za borbu za jednakost spolova, ali je kritikovala kontekst u kojem je to htjela pogurati.

"Da sam se ja ponašala tako na teniskom terenu, očekivala bih da mi se desi isto što i Sereni. Trebalo je da se sve završi kada je dobila upozorenje, kada joj je oduzet poen, ali Serena nije htjela da popusti. U potpunosti ima pravu poruku što se tiče ženske nejednakosti, ali nije bilo pravo vrijeme da se to pomene", naglasila je Navratilova.

Podsjetimo, Serenu Williams je u subotu u finalu US Opena porazila Japanka Naomi Osaka, ali je ponašanjem skrenula pažnju na sebe s najvećeg uspjeha svoje rivalke.

Serena je prvo optužena za kršenje protokola zbog coachinga, potom joj je oduzet poen jer je razbila reket, a na kraju je napravila još jedan prekršaj time što je sudiju nazvala lažovom i lopovom.

Nakon meča je sudiju Carlosa Ramosa optužila za seksizam i više puta naglasila da se na meču s Osakom borila za ženska prava i jednakost spolova, a na kraju je zbog tri prekršaja kažnjena sa 17.000 dolara.