Otvaranje sezone
44

Nastupi bh. tenisera u novoj sezoni: Bašić prvi na terenu, Džumhur brani 10 bodova

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nova teniska sezona počinje krajem decembra, a prvi na teren od naših tenisera će izaći Mirza Bašić.

Bašić (138. na ATP listi) brani 14 bodova na startu sezone, a na teren će izaći 30. decembra kada će igrati kvalifikacije za ATP 250 turnir u Dohi.

Uz malo sreće u kvalifikacijama bi mogao nastupiti i Aldin Šetkić (ATP 179, brani 28 bodova) koji je druga alternativa te mu za nastup u Dohi treba odustajanje dvojice kvalifikanata.

Naš najbolji teniser Damir Džumhur će novu sezonu početi na ATP 250 turniru u Brisbaneu 1. januara, a potom će igrati također na "dvjestopedesetki" u Sydneyju 7. januara.

Džumhur na početku sezone brani samo deset bodova te ima odličnu šansu za dodatni napredak sa 30. mjesta na ATP listi.

Tomislav Brkić (ATP 240) će sezonu otvoriti 1. januara na Challengeru u Noumei, gdje je prva alternativa za glavni žrijeb. Brkić na početku sezone brani samo 2 boda.

Nakon ovih turnira naši teniseri se sele u Melbourne gdje će igrati na Australian Openu. Ovo će biti prvi put u historiji da Bosna i Hercegovina ima četiri predstavnika na jednom Grand Slam turniru.

Kvalifikacije za Australian Openu počinju 10. januara, a kroz njih će svoj put ka glavnom žrijebu tražiti Bašić, Šetkić i Brkić. Džumhur je nositelj u glavnom žrijebu turnira koji počinje 15. januara.