Trijumf Japanke
8

Naomi Osaka savladala Serenu Williams i osvojila US Open, Amerikanka pravila dramu

Piše: D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Japanska teniserka Naomi Osaka (19. WTA) pobjednica je ovogodišnjeg US Opena.

Osaka je u finalu pobijedila Amerikanku Serenu Williams (26. WTA) rezultatom 2:0 u setovima, bilo je 6:2, 6:4 te je tako postala prva Japanka s osvojenim Grand Slamom.

Japanska teniserka je odlično odigrala prvi set, do breaka je stigla u trećem gemu za vodstvo 2:1, uslijedio je dobar servis za povećanje vodstva, a potom i novi break za 4:1. Serena je pokušala uzvratiti istom mjerom, imala je dvije break prilike, ali ih je propustila. Uspješno je servirala za ostanak u prvom setu, ali je to bilo sve što je mogla učiniti jer je Osaka bez problema iskoristila svoj servis i dobila prvi set sa 6:2.

Drama je počela u drugom setu pri Sereninom vodstvu 1:0, Osaka je servirala, a Williams dobila upozorenje sudije zbog konsultacija s trenerom, odnosno njegovih gestikulacija. Ona je tvrdila da taktičkih uputa nije bilo te se raspravljala sa sudijom. Ipak, nedugo zatim je stigla do prednosti 3:1, ali je uslijedila dvostruka greška na break loptu u narednom gemu te je razbila reket. Sudija joj je dodijelio kazneni poen.

Japanka je uspješnim servisom stigla do 3:3, a potom breakom preuzela vodstvo. Uslijedila je nova rasprava Williams i sudije te je ovog puta kažnjena oduzimanjem gema za 5:3 u korist Japanke, koja je uprkos tome što je publika bila na strani njene protivnice privela drugi set kraju i time osvojila US Open.

"Lažov si, nikad nećeš biti na mom terenu dok živiš. Kad ćeš mi se izviniti? Reci da ti je žao", poručila je Serena sudiji, ali joj to nije pomoglo.