Razočarali naciju
0

Najgori učinak u posljednje 53 godine: Francuzi ostali bez učesnika na Roland Garrosu

K. H.
Gaël Monfils (Foto: EPA-EFE)
Gaël Monfils (Foto: EPA-EFE)
Francuski muški tenis pretrpio je najgori rezultat na Roland Garrosu u posljednje 53 godine nakon što su Gael Monfils i Richard Gasquet u četvrtak ispali s ovog Grand Slama.

Domaćin jednog od najvećih teniskih turnira na svijetu (Francuska) u glavnom žrijebu je imao 18 takmičara, a pet dana nakon početka turnira ostali su bez ijednog učesnika i to se desilo prvi put nakon 1968. godine.

Prvo je u četvrtak 15. igrač svijeta Monfils, polufinalista iz 2008. godine, poražen od 105. igrača svijeta Mikaela Ymera sa 3:1 u setovima, nakon čega je na turniru od francuskih igrača ostao jedino Richard Gasquet.

Međutim, ovaj teniser protiv raspoloženog Rafaela Nadala nije imao nikakve šanse i na kraju je izgubio sa 3:0 u setovima, što je na koncu značilo da Francuzi u nastavku turnira neće imati nijednog predstavnika.

Jasno, to je odmah postala tema francuskih medija i javnosti koji smatraju da je ovakav rezultat poražavajući za čitavu državu te da je krajnje vrijeme da se uradi reforma u tenisu i napokon počnu stvarati igrači koji jednog dana na najbolji način trebaju predstavljati ovu državu.

Posljednji Francuz koji je osvojio Roland Garros bio je Yannick Noah 1983. godine.