Tenis
0

Najduži poen u historiji tenisa trajao 29 minuta

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Prije točno 25 godina američke teniserke Vicki Nelson i Jean Hepner odigrale su na turniru u Richmondu poen sa 643 udarca, koji je trajao 29 minuta.

Nelson i Hepner, tada 93. i 172. teniserka na rang listi, nisu ostavile dubljeg traga u historiji tenisa, izuzev u međusobnom dvoboju kojeg su odigrale 24. septembra 1984. godine. Nelson je pobijedila 6-4, 7-6(11) u meču koji je trajao 6 sati i 31 minutu.

Do prije pet godina je taj dvoboj držao rekord po dužini jednog meča u historiji tenisa, a onda su Francuzi Fabrice Santoro i Arnaud Clement u 1. kolu Roland Garrosa 2004. igrali dvije minute duže. No, to je bio meč u tri osvojena seta, Santoro je slavio sa 16-14 u petom. Osim toga, igrali su u dva dana, dok su Nelson i Hepner svoju utakmicu odradile ''u komadu'', te još uvijek drže rekord po dužini u meču na dva osvojena seta. Dakako, i po dužini spomenutog poena, koji se dogodio u tie-breaku drugog seta pri vodstvu Hepner 11-10. Nelson je nakon 643 udarca i 29 minuta spasila set loptu.

  • Mislila sam da ću poludjeti. Štogod sam pokušala i kakav god udarac odigrala, lopta mi se vraćala natrag. Na kraju je ona napokon odigrala jedan kratak lob nakon kojem sam uspjela poentirati – pričala je Nelson (danas Nelson-Dunbar).

Nelson je nakon osvojenog poena posrnula s grčevima u nogama, pa joj je čak i sudac morao dosuditi opomenu zbog kršenja dopuštenog vremena za pauzu između poena. Ipak, uspjela je nekako dovršiti meč dva poena kasnije, a potom se izvinila sucima i službenom osoblju na terenu zbog dužine meča. Samo tie-break drugog seta trajao je 107 minuta.

  • Čak i danas, kad se sjetim tog meča, odmah me zaboli trbuh! Međutim, ja nisam bila na terenu šest i pol sati kako bih privukla pažnju, već sam očajnički željela pobijediti – izjavila je nedavno Hepner, koja se nedugo nakon poraza u tom meču povukla s Toura.