Inspirisala je nećakinja
39

Najbolja teniserka svijeta nakon šokantnog prekida karijere iznenadila novim poslom

H. H.
Ashleigh Barty je u singl karijeri osvojila 15 titula (Foto: EPA-EFE)
Ashleigh Barty je u singl karijeri osvojila 15 titula (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je donedavno najbolja teniserka svijeta Ashleigh Barty iznenada u 25. godini objavila završetak profesionalne karijere, sada je odlučila da će pisati knjige za djecu.

Ovu ideju dala joj je petogodišnja nećakinja, a Barty je kazala da će biti sjajno da joj čita svoje priče.

"Ona je savršene dobi za razumijevanje priča, zapleta i čitanja poglavlja. Volim kad mi govori šta misli, kako se osjeća kada čita knjigu. Biti će sjajn čitati joj svoje priče. S 25 godina nije uobičajeno ući u ovakav projekt, ali je vrlo uzbudljivo. Zabavno je i to je nešto što sam oduvijek željela raditi", rekla je za NewsCorp, a prenio je Reuters.

Barty će u julu objaviti seriju od šest knjiga pod nazivom "Mali pepeo", inspiriranih njenim životom i porodicom.

Australska teniserka je suvereno vladala ženskim tenisom od juna 2019. godine, a svoj posljednji nastup je imala na Australian Openu kojeg je i osvojila.

Barty je u singl karijeri osvojila 15 titula, među kojima su i po jedan Australian Open, Roland Garros i Wimbledon. Bila je uspješna i u dublovima u kojima je osvojila 12 titula. Bila je u finalima svakog Grand Slama, a osvojila je US Open.

U singlu je ostvarila skor od 305 pobjeda i 102 poraza, dok je u dublu na skoru 200-64. Od nagrada sa turnira je inkasirala skoro 24 miliona američkih dolara.