Na terenima CSR Koševo
43

Najavljen teniski turnir "Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 2023", svečano otvaranje u ponedjeljak

H. H.
Ena Branković, Adisa Kušundžija, Kenan Magoda, Haris Kafedžić i Senad Hadžimešić
Ena Branković, Adisa Kušundžija, Kenan Magoda, Haris Kafedžić i Senad Hadžimešić
Povodom održavanja turnira "Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 2023" - Memorijal Namik Terzimehić, Juan Antonio Samaranch i Juan Maria Tintore, danas je u prostorijama Kantona Sarajevo održana press konferencija na kojoj su se medijima obratili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Adisa Kušundžija, direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić, te predsjednik Izvršnog odbora Teniskog kluba "Tenis Pro 1996" Haris Kafedžić.

Kako je istakao organizator, turnir je plod dugogodišnje saradnje između Kraljevskog teniskog kluba "Barcelona 1899" i TK "Tenis Pro 1996" Sarajevo, kao i velikog prijateljstva između gradova Sarajeva i Barcelone, a namijenjen je takmičarima do 16 godina.

Ministar Magoda je u svom obraćanju kazao kako je ovo najveći projekt iz teniskog sporta u Sarajevu, te kako ima čast najaviti održavanje ovog tradicionalnog teniskog turnira, koji ove godine obilježava 27. godišnjicu.

Dodao je kako je Ministarstvo kulture i sporta KS značajnim finansijskim sredstvima podržalo organizaciju ovogodišnjeg turnira, te da je turnir izuzetno važan i značajan, kako za Kanton Sarajevo, tako i za našu državu.

"Više od stotinu mladih teniserki i tenisera iz 31 države će doći na ovaj turnir, i siguran sam da će se u svojim karijerama uvijek rado sjećati Sarajeva i širiti pozitivne priče o atmosferi, koja vlada u našem gradu", naglasio je ministar Magoda, uz poruku kako će Ministarstvo kulture i sporta uvijek i bezrezervno biti uz naše najbolje tenisere, te kako to mora biti obaveza svih institucija.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Adisa Kušundžija govorila je o značaju turnira i njegovom doprinosu u podizanju kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području Kantona Sarajevo.

"Turistička zajednica KS već treći put za redom istinski podržava ovaj turnir. Potrudit ćemo se da svi učesnici ovogodišnjeg turnira, osim učešća u takmičenju, obiđu i sarajevske atrakcije, te ovom prilikom ponesu lijepe uspomene iz našeg grada", rekla je Adisa Kušundžija.

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić naglasio je kako je ovo prvi teniski turnir u prvoj jakosnoj skupini u kalendaru Tennis Europe, te jedini turnir prve kategorije u regiji i jedan od samo osam u Evropi.

"Klub iz Barcelone nam pruža veliku podršku, te zahvaljujući njima i našim prijateljima i sponzorima, kao što su Ministarstvo kulture i sporta KS i Turistička zajednica KS, iz godine u godinu mi stvaramo mogućnosti mladim teniserima i teniserkama iz BiH, da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama", rekao je Senad Hadžimešić.

Predsjednik IO Teniskog kluba "Tenis Pro 1996" Haris Kafedžić je govorio o samoj organizaciji ovog turnira.

"Zahvaljujem se ministru Magodi, koji nam pruža veliku podršku, i za vrijeme kada je bio direktor Turističke zajednice KS, a evo i sada kao resorni ministar. Zahvaljujem se i Turističkoj zajednici KS, Gradu Sarajevu i Općini Centar na iskrenoj podršci", rekao je Haris Kafedžić.

Dodao je da je ponosan na činjenicu da su na ovom turniru nastupala, sada već renomirana teniska imena: Marin Čilić, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Ivan Dodig, Aldin Šetkić, Nino Hasandedić, Mervana Jugić, Dea Herdželaš i mnogi drugi koji su doprinijeli visokom renomeu turnira.

Svečano otvorenje turnira bit će održano u ponedjeljak, 21.08.2023. od 19:00 sati na terenima CSR Koševo.