Tenis
109

Nadal ušao u finale ATP-a u Pekingu i srušio Đokovića s trona

Totalsport
Španski teniser Rafael Nadal plasirao se u finale ATP turnira u Pekingu, što znači da će od ponedjeljka ponovno biti prvi igrač svijeta.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nadal je u subotu na terenu proveo samo 37 minuta budući da mu je Čeh Tomaš Berdych u polufinalu predao meč pri zaostatku 2-4 u prvom setu. Španac je time povećao vodstvo na 16-3 u pobjedama protiv prvog češkog reketa. Ujedno mu je to 15. pobjeda zaredom protiv Berdycha.

Nadal (27) je dosad u dva mandata bio prvi igrač svjetske ATP liste. Debi na broju jedan je ubilježio 18. augusta 2008. i zadržao se na vrhu 46 sedmica. Drugi je put zasjeo na tron 7. juna 2010. nakon čega je vladao 56 sedmica. U ponedjeljak će tako započeti svoj ukupno 103. sedmicu na prvom mjestu.

Otkad se u februaru ove godine vratio tenisu nakon sedmomjesečne pauze zbog povrede koljena ostvario je nevjerovatan omjer od 65 pobjeda i samo tri poraza. Osvojio je deset naslova u 12 finala koliko je igrao, uključujući Roland Garros i US Open, te pet turnira iz serije Masters 1000. Ukupno je u karijeri Nadal osvojio 60 naslova i još 23 puta igrao u finalu.

Na svjetskom broju jedan Španac će zamijeniti Srbijanca Novaka Đokovića koji u Pekingu brani naslov, a u drugom subotnjem polufinalu će igrati protiv Francuza Richarda Gasqueta.

ATP Peking, polufinale:

Nadal (2) - Berdych (4) 4-2, predaja Berdycha Đoković (1) - Gasquet (5) kasnije