Australian Open
90

Nadal u spektakularnom meču izborio polufinale, šokantan kraj za četvrtu nositeljicu

D. P.
Nadal je odigrao vrlo težak meč (Foto: EPA-EFE)
Nadal je odigrao vrlo težak meč (Foto: EPA-EFE)
Španski teniser Rafael Nadal u izvrsnom meču izborio je polufinale Australian Opena. Bio je bolji od Denisa Šapovalova (14. ATP) rezultatom 3:2, po setovima 6:3, 6:4, 4:6, 3:6 i 6:3 i tako nastavio pohod ka 21. Grand Slam tituli.

Meč je Nadal sjajno otvorio. U prva dva seta po jedan break mu je bio dovoljan za sigurno vodstvo i rezultatima 6:3 i 6:4 došao je do prednosti od 2:0.

Činilo se tada da je meč gotov i da Kanađanin nema šta da traži u nastavku. Međutim, demantovao je sve takvim stavom. Treći set donio je veliku borbu, a pri vodstvu 5:4, Šapovalov pravi break i vraća uzbuđenje u meč.

Jedan break mu je bio dovoljan i u četvrtom setu, tako da se ušlo u odlučujući dio igre. Peti set bolje otvara Nadal, koji dolazi do breaka na startu i vodstva rezultatom 3:0.

To je lako zadržao do kraja sigurnim servisima i izborio je plasman u polufinale prvog Grand Slam turnira u sezoni. Tu će igrati protiv boljeg iz duela Gaela Monfilsa i Mattea Berrettinija.

Veliko iznenađenje vidjeli smo u četvrtfinalu dijela žrijeba kod dama, a četvrta nositeljica Barbora Krejčikova oprostila se od takmičenja.

Bolja od nje bila je Amerikanka Madison Keys rezultatom 2:0, po setovima 6:3 i 6:2 i tako napravila veliki uspjeh u karijeri. Iako su kod dama iznenađenja prilično realna, ovo je veliki šok za Čehinju, pošto je ispala od 51. igračice svijeta.

To su jedina dva meča u singlu koja su završena u dosadašnjem dijelu programa. Kod muškaraca će na teren uskoro Gael Monfils i Matteo Berrettini, a kod dama Ashley Barty i Jessica Pegula.