Saigraču preminuo otac
28

Nadal: To što je Roberto napravio je nestvarno, on je naš heroj, primjer do kraja života

F. Z.
Nadal i Bautista Agut (Foto: EPA-EFE)
Nadal i Bautista Agut (Foto: EPA-EFE)
Davis Cup reprezentacija Španije osvojila je šestu titulu prvaka svijeta, a Španci su u finalu protiv Kanade slavili rezultatom 2:0. Pobjede su ostvarili Roberto Bautista-Agut i Rafael Nadal.

Tokom sedmice u taboru Španije je bilo izuzetno teško. Bautista-Agut je otputovao u Castellon da se oprosti s ocem koji je ubrzo nakon toga preminuo. Vratio se u subotu nakon sahrane, a u nedjelju je slavio protiv Felixa Auger-Aliassimea s 2:0, po setovima 7:6(7:3) i 6:3.

"Imao sam sreće da budem prisutan u tih posljednjih deset minuta života mog oca i da se oprostim od njega. Svi donosimo lične odluke i znam da bi otac bio ljut na mene da sam ostao kod kuće i da se nisam vratio da pomognem ekipi", rekao je Bautista Agut.

Roberto Bautista Agut (Foto: EPA-EFE)
Roberto Bautista Agut (Foto: EPA-EFE)

Ranije ove godine španskom teniseru preminula je i majka.

Nadal je istaknuo kako mu je bilo jako teško izaći na teren nakon saigrača iz reprezentacije.

"Pobijedio sam na svih osam mečeva, ali najvažnija osoba za naš uspjeh je Roberto. Ono što je on uradio je nestvarno. Ne znam kako to objasniti. To je primjer za sve nas do kraja života. Otišao je, otac mu je preminuo, vratio se jučer, trenirao popodne. Danas je igrao na vrhunskoj razini. To je nešto nevjerovatno", rekao je Nadal.

U drugom meču Nadal je slavio protiv Denisa Shapovalova rezultatom 2:0 i tako osvojio šestu titulu za Španiju, a svoju petu u reprezentativnom dresu.