ATP
0

Nadal se namučio protiv Slovaka, ali je prošao

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
Prvi teniser svijeta Rafael Nadal prošao je u četvrtfinale ATP turnira koji se igra u katarskoj Dohi. U dvoboju drugog kola pobijedio je 23-godišnjeg Slovaka Lukaša Lacka 7-6(3), 0-6, 6-3..

U meču koji je trajao dva sata i 18 minuta Španac se neočekivano mučio protiv 89. tenisera ATP liste. Izgubio je u 575. meču karijere set rezultatom 6-0 jubilarni deseti put. Posljednji mu se put to dogodilo od Andyja Murrayja početkom februara 2009. godine u finalu Rotterdama, koji je izgubio 2-1 u setovima.

Lacko je, u svakom slučaju, najlošije rangirani teniser od osmorice kojima je to pošlo za rukom. Rijetkim se podatkom mogu pohvaliti još i Roger Federer (2 puta), Mihail Južnij, David Nalbandian, Guillermo Corria, Gaston Gaudio, Julien Benneteau i Andy Roddick. U posljednje pune tri godine dopustio si je Španac nedostojno izgubljen set samo od Murrayja i Lacka.

Lacko je zapravo češće dominirao mečem. Osvojio je u ukupnom zbroju četiri poena više (94-90), te stvorio i realizirao više break-prilika (5-14 naprama Nadalovih 4-9). Ipak, Nadal je bio prisebniji u tie-breaku prvog seta, a na sebi je svojstven, šampionski način reagirao na početku trećega, odlučujućeg seta, koji je nakon "kvrge" otvorio 4-0 vodstvom. Slovak se vratio na 4-3, ali je Nadal potom dobio dva završna gema za konačnu 6-3 pobjedu.

"Ovdje očito svi igrači igraju izvanredan tenis. Lukaš je danas bio izvanredan suparnik i odigrali smo uistinu izjednačen meč. Ova mi pobjeda zbog toga puno znači. Njemu želim uspješan nastavak sezone. Bit će takav nastavi li igrati ovako", rekao je Nadal nakon završetka meča.

U četvrtfinalu Španca čeka novo veliko iskušenje protiv Latvijca Ernestsa Gulbisa.

 ATP turnir Doha, 2. kolo:

Nadal (1) - Lacko 7-6(3), 0-6, 6-3 Gulbis (5) – Veić 6-3, 6-1 Karlović – Kohlschreiber (8) 7-6(5), 6-7(4), 7-6(2) Federer (2) – Chiudinelli 7-6(5), 7-5