Potvrdio da je broj jedan
0

Nadal savladao Federera i osvojio Roland Garros

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: Reuters)
Rafael Nadal je u finalu Roland Garrosa savladao Rogera Federera sa 3:1 u setovima i osvojio novu titulu pobjednika prestižnog turnira.

Nadal je ovom pobjedom uzeo i šestu krunu osvajača Roland Garrosa. Veličanstvenim rezultatom se izjednačio s rekorderom na pariskoj zemlji, Šveđaninom Björnom Borgom.

Nakon tri sata i 40 minuta Nadal je u finalu pobijedio svog najvećeg rivala u karijeri - Rogera Federera. Nadal je slavio sa 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-1. Time je došao do ukupnih 17-8 u karijeri protiv Švicarca. No, na zemlji Nadal protiv Federera ima omjer 12-2, kao što ima i 5-0 u Roland Garrosu. Samo su 2005. godine igrali polufinale, dok je Nadal 2006, 2007, 2008. i ove 2011. godine lomio Federera u finalnom meču.

Nakon svega viđenog se može reći da je Federer mnogo pomogao ove godine da 25-godišnji Nadal, i dalje prvi svjetski teniser, slavi na svom omiljenom turniru. Naime, pobijedio je u polufinalu Novaka Đokovića i tako Nadala oslobodio novog meča sa srbijanskim teniserom s kojim je u 2011. godini imao omjer 0-4 (sve u finalima).

Isto tako, određene periode finalnog meča Federer je protiv Nadala odigrao kao i mnogo puta dosad. Bio je psihološki labilniji, skloniji greškama i to pogotovo u ključnim dijelovima meča. Jednostavno se, opet, raspao pred Nadalom.

Švicarac je imao 5-2 u prvom setu i kristalno čist put prema prvoj dionici. No, Nadal je osvojio čak sedam gemova zaredom. Dobio je prvi set 7-5 i poveo 2-0 u drugom.

Federer se uspio vratiti u tom drugom setu i pritom mu je pomogla kiša koja je nakratko prekinula meč (kod 5-4 za Nadala i 40-40). Pri povratku je Federer vratio break zaostatka, ali nije imao nikakve šanse u tie-breaku kojeg je Nadal otvorio s 4-0.

Činilo se da će finale trajati samo tri seta jer je i u trećem setu Nadal imao break prednosti. No, Federer je igrao sve bolje u trećem setu, te je dobio tu dionicu sa 7-5 i u četvrti set ugazio s tri vezane break-lopte (0-40).

Španski teniser se nekako iskoprcao iz tih priličnih problema, zadnju break-loptu je spasio asom i nakon toga potpuno zavladao terenom. Federer je do kraja meča osvojio još samo jedan gem i tako ostao na 16 Grand Slam naslova.

Nadal je ovim slavljem došao do jubilarnog desetog trijumfa na Grand Slam turnirima (šest Roland Garrosa, dva Wimbledona, te po jedan Australian i US Open).

Obojica su u finalu imala po 15 break-prilika, ali je Nadal iskoristio dvije više (7-5). Ukupno je Rafa osvojio 13 poena više (143-130) i daleko manje griješio (56-27 neforsirane greške).