ATP Monte Carlo
0

Nadal prvi finalist

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Španski teniser Rafael Nadal plasirao se u finale ATP turnira Masters serije 1000 u Monte Carlu. U polufinalu je pobijedio sunarodnjaka Davida Ferrera 6-2, 6-3.

Bila je to deseta jubilarna pobjeda Nadala protiv Ferrera u karijeri (Ferrer je skupio tri pobjede), a nakon prvog međusobnog poraza od Ferrera na zemljanoj podlozi, trenutno treći igrač na svijetu je nanizao sedam pobjeda.

Nadal će u nedjelju loviti šesti uzastopni naslov u Monte Carlu, kao i prvu ATP krunu nakon svibnja prošle godine kada je slavio u Rimu. Isto tako, pobjedom protiv Ferrera je došao do 31 uzastopne pobjede u Monte Carlu. Ukupno je njegov omjer u karijeri na ovom turniru 33-1.

Iako je Ferrer igrao solidno tokom polufinala to nije bilo niti blizu dovoljno da ugrozi Nadalovu pobjedu, pa čak i da meč učini dramatičnim. U prvom setu Ferrer nije imao niti jednu break loptu, a u drugom je Nadal na startu ostvario prednost 4-1 koja mu je garantirala ugodan nastavak polufinala.

Nadal je ove godine dobio sva četiri meča na turniru u dva seta. Protiv De Bakkera i Berrera je izgubio po jedan gem u meču. Protiv Juana Carlosa Ferrera šest, a protiv Davida Ferrera pet.  U finalu će igrati protiv pobjednika iz meča Novak Đoković - Fernando Verdasco. Prošle godine su finale igrali Nadal i Đoković, a tada je Španac slavio 6-3, 2-6, 6-1.  

ATP Monte Carlo, polufinale:

Nadal (2) - Ferrer (11) 6-2, 6-3 Đoković (1) - Verdasco (6) (kasnije)