Sigurni u polufinalima
30

Nadal protiv Medvedeva u finalu US Opena: Španac lovi 19. Grand Slam trofej

N. K.
Španski teniser Rafael Nadal (33) i debitant u Grand Slam finalu Rus Daniil Medvedev borit će se sutra za trofej na US Openu nakon što su obojica u tri seta pobijedili svoje polufinalne protivnike - Italijana Mattea Berrettinija i Bugarina Grigora Dimitrova.

Medvedev je prvi stigao do finala savladavši Dimitrova sa 7:6, 6:4, 6:3 za dva sata i 38 minuta, a potom su Nadalu trebale četiri minute manje za trijumf od 7:6, 6:4, 6:1 protiv Berrettinija.

Španac je tako stigao do svog petog finala na US Openu, odnosno ukupno 27. na Grand Slam turnirima, ali i Rus ima statistiku za pohvaliti se.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Naime, Medvedev je stigao do četvrtog uzastopnog finala na ovoljetnim sjevernoameričkim turnirima uz 20 pobjeda iz 22 meča, a jedina dva poraza doživio je od Nicka Kyrgiosa u finalu Washingtona te upravo od Nadala u finalu Mastersa u Montrealu.

Španac mu je tada prepustio svega tri gema (6:3, 6:0) u njihovom prvom međusobnom dvoboju, a vrijedi istaći da je Medvedev postao prvi ruski finalist na Grand Slam turnirima još od 2005. godine i Marata Safina.

Inače, finale je na rasporedu sutra s početkom od 22:00 sata, a pobjednik će dobiti ček na 3,85 miliona dolara.