ATP Madrid
0

Nadal protiv Federera u finalu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finale ovogodišnjeg ATP Masters 1000 turnira u Madridu, na zemljanoj podlozi, ponudit će reprezu prošlogodišnjeg, okršaj Švicarca Rogera Federera i Španjolca Rafaela Nadala.

Nakon što je Nadal u prvom polufinalu svladao sunarodnjaka Nicolasa Almagra 4-6, 6-2, 6-2, Federer je bio bolji od još jednog španjolskog tenisera, devetog nositelja Davida Ferrera 7-5, 3-6, 6-3 nakon dva sata i pet minuta igre. Bio je to njihov deseti susret i deseta pobjeda "čarobnjaka iz Basela", koji je u Madridu napokon spojio nekoliko jako dobrih ili odličnih mečeva, nakon što je na prva dva turnira u sezoni na zemlji, u Rimu i Estorilu, ostvario vrlo skroman omjer 2-2. U Rimu je, podsjetimo, izgubio u prvom nastupu od Latvijca Ernestsa Gulbisa, kojeg je u Madridu eliminirao u četvrtfinalu, dok je u Estorilu izgubio u polufinalu od Španjolca Alberta Montanesa, koji je kasnije obranio naslov pobjednika na tom turniru.

Isto to Federer može napraviti u Madridu, nakon što je lani dobio Nadala u finalu sa 6-4, 6-4. Bio je to, zanimljivo, i njihov posljednji meč koji su odigrali. Dvojica najboljih svjetskih tenisera posljednjih godina nisu se sastajali tačno godinu dana, a dosad su ukupno odigrali 20 mečeva. Nadal je uspješniji sa 13 pobjeda.

U finalnima koja su odigrali je Nadal ostvario deset pobjeda, a Federer pet. Švicarac je dvije od tih pet pobjeda u finalima ostvario na zemlji, lani u Madridu i 2007. godine u Hamburgu. Ukupno su Nadal i Federer na zemlji igrali 11 puta, omjer je 9-2 za Nadala.

Federer je u dvoboju protiv Davida Ferrera bio bolji u prvom i trećem setu, koje je i osvojio. U prvom je propustio pet break-lopti, a napokon iskoristio šestu u 11. gemu. U drugom setu Švicarac nije imao niti jednu break-priliku, pa je Ferreru bio dovoljan i jedan break za set. U trećem setu se Federer sjajnim poenom spasio od break-lopte Ferrera u trećem gemu, a potom je u osmom oduzeo servis Španjolcu i sigurno odservirao za pobjedu.

ATP Madrid, polufinale:

Federer (1) – Ferrer (9) 7-5, 3-6, 6-3 Nadal (2) – Almagro 4-6, 6-2, 6-2