US Open
0

Nadal preko Južnija u finale

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Reuters)
Rafael Nadal (Foto: Reuters)
Najbolji svjetski teniser Rafael Nadal prvi se put u karijeri plasirao u finale US Opena, posljednjeg Grand Slam turnira godine, jedinog koji još nije osvojio.

Španac je bez većih poteškoća, nakon 133 minute igre, pobijedio 12. nositelja, Rusa Mihaila Južnija sa 6-2, 6-3, 6-4. Osma je to pobjeda prvog svjetskog reketa u 12. međusobnom meču protiv ruskog tenisača.

Nadal je dominirao od prvog poena na terenu Artur Ashe u New Yorku. Do prvog je breaka došao već u četvrtom gemu, a uz još jedan obrat u osmom gemu lakoćom je pospremio prvi set u džep.

U drugom je malo duže slamao suparnikov otpor, ali nakon što je u osmom gemu još jednom oduzeo servis i nakon toga zaključio set, bilo je jasno da će za Južnija polufinale ostati krajnji domet, baš kao i prije četiri godine kada ga je zaustavio Andy Roddick.

Nadal je u trećem setu kod 1-1 napravio novi break, Južnij ga je u osmom gemu uspio poništiti, ali bila je to samo kratkotrajna odgoda poraza budući da mu je Španac već u sljedećem gemu ponovno oduzeo servis.

Nadal će tako u nedjelju loviti svoj deveti Grand Slam naslov, a suparnik će mu biti bolji iz dvoboja drugog i trećeg nositelja, Rogera Federera i Novaka Đokovića.

 

US Open, teniseri, polufinale: Nadal (1) – Južnij (12) 6-2, 6-3, 6-4

Federer (2) – Đoković (3)