Tenis
0

Nadal: Opet ću igrati na najvišem nivou

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sporost nije riječ koja se često veže uz Rafaela Nadala, no bivši teniski broj jedan kaže da će njegov povratak u punu spremu i osvajanje Grand Slam naslova morati pričekati neko vrijeme.

Mišićavi 23-godišnji Španac se tek prošle sedmice na ATP turniru u Montrealu vratio na terene nakon dvomjesečne pauze prouzrokovane bolovima u koljenima.

Zbog odsustva s terena Nadal nije ni pokušao braniti naslov prvaka u Wimbledonu osvojen godinu ranije u epskom finalu protiv Rogera Federera. Također, neigranje mu je uvjetovalo pad na ATP-ovoj listi, gdje danas zauzima treće mjesto.

  • Nemoguće je startati od nule i doći do sto. Proces povratka treba ići iz dana u dan - poručio je Nadal.

  • Naprimjer, danas sam trenirao sat i 45 minuta, a uobičajeno mi je da kada imam dan razmaka među mečevima treniram dva i po sata. Ipak, treba raditi polako jer je važno biti u dobroj kondiciji. Poznavajući sebe i svoj intenzitet rada znam da ću imati novu priliku igrati na najvišem nivou. Ako ne ove, onda sljedeće godine.

  • Prije povrede sam imao gotovo savršenu sezonu. Sada mi je teško, ali znam kakav sam i znam da ću zdrav biti ponovno dobar. Do povrede sam bio vodeći teniser svijeta, a ako ću biti spreman, imat ću šansu vratiti se ondje - zaključio je Španac.