Vratio se na tron
109

Nadal odustao od ATP turnira u Parizu, Đoković od ponedjeljka prvi igrač svijeta

Piše: K. H.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Još uvijek prvi teniser svijeta Rafael Nadal odustao je od Mastersa u Parizu što znači da će srbijanski teniser Novak Đoković od ponedjeljka biti prvi igrač na ATP listi.

Španski teniser još uvijek se nije oporavio od povrede koljena i otkazao je meč protiv Verdasca, što znači da će Novak Đoković od ponedjeljka biti prvi igrač svijeta.

Posljednji put kada je srbijanski teniser bio najbolji na svijetu bilo je prije tačno dvije godine, odnosno 31. oktobra 2016. godine, a od tada je prošao kroz izuzetno težak period, mučio se s brojnim povredama i formom, zbog čega su mnogi smatrali da se nikada neće vratiti ni na približan nivo kao ranije.

Ipak, Đoković je još jednom pokazao da se radi o vanserijskom sportisti, čovjeku nevjerovatnog šampionskog karatera, teniseru koji je prebrodio najteže trenutke u svom životu i čovjeku koji se uspio vratiti na tron svijeta.

Novak je sredinom 2017. godine imao tešku povredu lakta zbog koje je imao višemjesečnu pauzu, a na teren se vratio početkom ove godine, međutim opet je imao velikih problema s formom. Srbijanac je mijenjao trenere, tražio je novi način na koji će odgovoriti svojim protivnicima, a nekoliko mjeseci poslije, opet je prvi igrač svijeta.

Podsjećamo, Đoković će u 3. kolu ATP turnira u Parizu igrati protiv najboljeg bh. tenisera Damira Džumhura, a meč je na rasporedu u četvrtak s početkom u 10:00 sati.

Đoković je četiri puta osvajao Masters u Parizu (2009., 2013., 2014. i 2015.), najviše u historiji ovog prestižnog turnira.