Tenis
0

Nadal drugi finalista Australian Opena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najbolji teniser svijeta Rafael Nadal drugi je finalista Australian Opena. U maratonskom polufinalu dvojice ljevorukih Španaca, Nadal je nakon pet sati i 14 minuta savladao Fernanda Verdaska sa 3:2, po setovima 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (7:2), 6:7 (1:7) i 6:4.

Bio je to najduži meč u istoriji Melbourne Parka, a dosadašnji rekord Borisa Beckera i Italijana Omara Camporese iz 1991. godine trajao je tri minute kraće.

"Sretan sam i umoran. Bio je to sjajan meč. Biti će se teško oporaviti za finale protiv Federera", kazao je Nadal.

Osim što je bio najduži, bio je to sasvim sigurno najbolji meč ove godine na Australian Openu, a na kraju je presudilo Nadalovo iskustvo i mirnoća. Premda je izgubio dosadašnjih šest međusobnih ogleda protiv Nadala, Verdasco je ovoga puta bio korak do velikog uspjeha. Tokom meča je sakupio čak 95 winnera, dok je njegov suparnik imao 52. Međutim, Verdasco je imao i 76 neprisiljenih pogrešaka, dok je Nadal njihov broj smanjio na 26 što se na koncu pokazalo presudnim. U ključnim trenucima meča Nadal je manje griješio i kaznio je suparničke darove. Ključni break u petom, odlučujućem setu dogodio se u desetoj igri u kojoj je Verdasco načinio dvije dvostruke pogreške na servisu, pri čemu posljednju na meč-lopti.

Nadal će u finalu u nedjelju ujutro za svoj prvi naslov u Melbourneu igrati protiv svog najvećeg konkurenta i drugog nositelja, Švicarca Rogera Federera. Švicarski teniser čak je triput podigao pobjednički pehar (2004., 2006. i 2007.).

Bit će to njihov sedmi dvoboj u finalu jednog od Grand Slam turnira, a Nadal vodi s 4-2 u pobjedama.