Wimbledon
0

Nadal dočekao Murrayja u polufinalu

Totalsport
Andy Murray (Foto: AP)
Andy Murray (Foto: AP)
Britanac Andy Murray posljednji je izborio plasman u polufinale Wimbledona. To mu je omogućila pobjeda protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge 6-7(5), 7-6(5), 6-2, 6-2.

Kao što je vidljivo i iz rezultata, Murray je u prva dva seta imao vrlo težak posao protiv Tsonge, a onda u sljedeća dva puno lakši. Na kraju je ipak do izražaja došla razlika u kvaliteti ove dvojice tenisera. Murray je dobro znao da je Tsonga puno lošiji s bekhend strane, te mu je cijeli meč forsirao lopte na tu stranu, a u trećem i četvrtom setu je Tsonga jako puno griješio, ne samo na bekhendu, već i na mreži, kao i u pokušajima izravnog poentiranja forhendom.

Ipak, Francuz je imao veliku priliku u tie-breaku drugog seta doći do vodstva 2-0 u setovima. Imao je 5-4 i dva servisa, ali u tim trenucima nije dobio pravu pomoć svog najjačeg oružja, servisa. Osim toga, kod 5-5 je potpuno pogrešno procijenio Murrayjevu loptu koju je imao na reketu za volej, ali ju je pustio, a ona je sletjela u teren! Murray je s tri poena zaredom osvojio tie-break drugog i poravnao na 1-1, nakon toga mu je bilo daleko lakše.

U prvom setu je Britanac propustio break-loptu kod 4-4, a Tsonga gem kasnije svoju break-šansu, što je ujedno bila i set lopta. No, u tie-breaku je poveo sa 6-3, te realizirao treću set loptu, odnosno ukupno četvrtu u setu, a prvu na svom servisu. U drugom setu je Murray poveo s 3-0, Tsonga se vratio na 3-3, pa je odlučivao već opisani tie-break. Nakon što ga je Murray osvojio, kao da je skinuo tonu tereta s leđa, u nastavku je igrao puno bolje, a Tsonga je pao. Usto je Francuz u trećem setu propustio tri break-lopte u dva različita gema.

Obojica su zabili po 14 asova. Tsonga je imao 11 izravnih poena više, ali i 23 neforsirane pogreške više. Bio je to njihov četvrti dvoboj i treća pobjeda britanske uzdanice.

Murrayja u polufinalu čeka Nadal, pobjednik Wimbledona 2008. godine i finalist u dva prethodna izdanja. Svaki puta je Nadal igrao finala protiv Rogera Federera. Nadal ima 7-3 u pobjedama protiv Murrayja. Igrali su 2008. godine u četvrtfinalu Wimbledona. Nadal je dobio lako u tri seta i nakon toga otišao do kraja te godine.

Wimbledon, teniseri, četvrtfinale:

Berdych (12) – Federer (1) 6-4, 3-6, 6-1, 6-4 Đoković (3) – Lu 6-3, 6-2, 6-2 Murray (4) - Tsonga (10) 6-7(5), 7-6(5), 6-2, 6-2 Nadal (2) - Söderling (6) 3-6, 6-3, 7-6(4), 6-1