Open RTC Barcelona 1899-Sarajevo 2012
0

FOTO / Na turnir dolaze i takmičari iz SAD-a, Australije i Brazila

Klix.ba
"Teniski turnir 'Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2012 – Memorijal: Namik Terzimehić i Juan Antonio Samaranch' za tenisere i teniserke do 16 godina, održat će se u periodu od 12. do 19.08.2012. godine na teniskim terenima 'HEAD Teniske akademije'" u Vogošći", najavio je na današnjoj press konferenciji predsjednik Organizacionog odbora ovog turnira Haris Kafedžić.

Dodao je da je ovogodišnji turnir dobio memorijalni karakter na inicijativu dugogodišnjeg člana i prijatelja TK "Tenis Pro 1996", aktuelnog ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Fahrudina Oručevića, kao znak sjećanja na osnivača TK "Tenis Pro 1996", Namika Terzimehića i Juana Antonia Samarancha, velikog prijatelja sportista Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Izuzetnu čast organizatorima turnira predstavlja dolazak predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 Juana Maria Tintorea, koji će pobjednicima i ove godine uručiti pehare koje donosi kao poklon Barcelone našem turniru", istakao je Kafedžić.
          Svake godine Kanton, Grad Sarajevo i teniski klub “Tenis Pro 1996” Sarajevo ugoste stotinjak teniserki i tenisera, a ove godine nastupit će 116 mladih takmičara iz 19 evropskih zemalja te, po prvi put, i iz SAD-a, Australije i Brazila.
Prvi nositelj u konkurenciji juniora ove godine je Dušan Vukičević, dok je bh. teniser Nedim Ahmić postavljen za četvrtog nositelja. Prva nositeljica kod juniorki je Ruskinja Anna Ureke, a odmah iza nje su i naše Jelena Đordan, kao druga, i Inajda Karić, kao peta nositeljica.
          Kako je planirano, u nedjelju 12.08.2012. godine od 09:00 sati odigrat će se kvalifikacioni mečevi, dok će glavni turnir započeti u utorak 14.08. od 09:00 sati. 

Svečano otvaranje turnira planirano je istog dana, ali navečer u 19:30 sati. Dalje je planirano da se četvrtfinalni mečevi odigraju u četvrtak 16.08. sa početkom u 09:00 sati, a polufinalni mečevi u petak 17.08. od 10:00 sati. Finalni mečevi i ceremonija proglašenja pobjednika održat će se u subotu 18.08.2012. godine od 10:00 sati.

“Posebnu zahvalnost za organizaciju ovog turnira upućujemo Kantonu Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta KS, Gradu Sarajevo koji već dugi niz godina na najkonkretniji način pomažu ovaj turnir, te sponzoru 'BH Telecomu' i svim ostalim prijateljima turnira”, istakao je Kafedžić.
          "Zahvaljući ovom turniru stvorena je mogućnost mladim teniserima i teniserkama iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama", naglasio je predsjednik Teniskog saveza KS Senad Hadžimešić, te dodao da su do sada na njemu učestvovala velika teniska imena, poput Marina Čilića, Ivana Dodiga, Mirze Bašića, Aldina Šetkića, Damira Džumhura, Mervane Jugić, Jasmine Tinjić i mnogih drugih koji su doprinijeli visokom renomeu turnira.

          Inače, ideja o ovom turniru nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone "RTC Barcelona -1899", klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je trenutno najpoznatiji Rafael Nadal. Šesnaest godina koliko se već organizuje ova značajna sportska manifestacija, klub iz Barcelone pruža mu veliku podršku.