ATP Beč
0

Muster se bez uspjeha vratio na Tour

Totalsport
Thomas Muster
Thomas Muster
Austrijski teniski veteran Thomas Muster odigrao je pred svojom publikom na turniru u Beču prvi meč na ATP Touru nakon ispadanja u prvom kolu Roland Garrosa 1999. godine.

Povratnički meč 43-godišnjeg Austrijanca na najjačoj kategoriji teniskih turnira nije protekao uspješno. Njegov ga je točno 20 godina mlađi sunarodnjak Andreas Haider-Maurer, koji je u turnir ušao kao sretni gubitnik u kvalifikacijama nakon otkaza Ernestsa Gulbisa, u prvom kolu pobijedio 6-2, 7-6 (5).

Bio je u prvom setu pobjednik Roland Garrosa iz 1995. godine sasvim nedorastao 157. teniseru ATP tabele. U drugom se trgnuo i vodio kroz čitav set do tie-breaka spasivši pritom sve četiri suparnikove break-lopte. Sam nije kroz meč stvorio niti jednu.

Konačno, mlađi i kvalitetniji suparnik na kraju je dobio tie-break 7-5.

Muster na terenu igleda živahno i pokretljivo, te se strastveno veseli svakome dobrom poenu kao u najboljim danima karijere. Tjerala ga je na to i bečka publika, koja je napunila dvoranu u želji da vidi nekad prvog tenisera ATP tabele.

Muster i dalje ima udarce, ali u njima nema snage ni dubine kao nekad. Najviše mu igri nedostaje konstantnog ritma, kvalitetnog držanja lopte u igri, čime je nekad lomio suparnike na sličan način kojim to danas čini Rafael Nadal. Taj ga hendikep stoga često tjera na kraćenje poena: izlaske na mrežu i skraćene lopte. Izgledao je pri takvim pokušajima (dva izlaska na mrežu u prvom, 12 u drugom setu) često dobro, pogotovo s volejima, koje tijekom vrhunca karijere jedva da je koristio. No, i prosječni su teniski profesionalci danas prejaki za njegovu igru, koja ipak pripada veteranskom Touru, ATP Championsu.

Muster je od povratka na teniske terene 29. lipnja u Braunschweigu izgubio sedam od ukupno osam mečeva, od kojih su svi osim Beča, za koji je dobio pozivnicu organizatora, bili Challengeri. Uspio je tek prije mjesec dana u Ljubljani pobijediti Boruta Puca, sina nekadašnjega rukometnog reprezentativca Jugoslavije, Hrvatske i Slovenije.

 

ATP Beč, 1. kolo:

Haider-Maurer – Muster 6-2, 7-6(5)