Australian Open
0

VIDEO / Murray preokrenuo protiv Čilića za veliko finale

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najbolji britanski teniser Andy Murray sjajnom je igrom pobijedio Marina Čilića u polufinalu Australian Opena 3-6, 6-4, 6-4, 6-2 nakon 3 sata i 12 minuta igre.

Murray je, tako, Čiliću nanio prvi poraz u ovoj godini nakon 10 uzastopnih pobjeda i osvajanja ATP turnira u Chennaiju i pet pobjeda u Melbourneu.

Čilić je na najvišem nivou odigrao prvi set i s dva breaka osigurao pobjedu u prvoj dionici sa 6-3, iako je i taj set bio puno teži nego što pokazuje rezultat. Spasio je svih pet break lopti, dvije u drugom i još tri u šestom gemu. Murrayju je oduzimao servis u petom i devetom gemu.

Zaprijetio je Međugorac i početkom drugog seta, ali nije materijalizirao 0-30 pri vodstvu od 1-0. U petom gemu izgubio je prvi servis. Murray je na break loptu odigrao prvi od dva zaista spektakularna poena u meču. Uhvatio je u punom trku dobar Čilićev lob, te ga je prošao forhendom na mreži. Čilić je kod rezultata 2-4 spasio četiri break lopte, uglavnom uz pomoć servisa, ali nije uspio zaprijetiti na Murrayjev početni udarac.

U trećem je opet Škot prvi stigao do breaka, Marin je u četvrtom gemu nadoknadio zaostatak, ali je u sedmom gemu još jednom pokleknuo na svom servisu. Sve više je griješio, a Murray je, kako se rezultat okretao na njegovu stranu, igrao sve sigurnije. U četvrtom setu je Čilić dva puta izgubio servis u gemovima u kojima je imao 40-15, a Murray mu nije ponudio niti najmanju priliku za povratak.

Čilić protiv Murrayja, izuzev u prvom setu, nije uspio ponoviti izdanja protiv Del Potra i Roddicka, ali na terenu se itakako osjetilo da je u ta dva dvoboja, koja su prethodila ovome, igrao po pet setova. Za pobjedu nad Murrayjem, Čiliću je trebala još i bolja igra nego u prethodna dva dvoboja, za koju, jednostavno, kao da nije imao snage.

Hrvatski teniser napravio je 54 neforsirane greške, Murray samo 29. Imao je škotski teniser bolju statistiku i u direktnim poenima, osvojio ih je pet više.

Murray je izborio svoje drugo Grand Slam finale, nakon US Opena 2008. godine. Tada ga je u finalu svladao Švicarac Roger Federer, koji bi mu mogao biti protivnik i u Melbourneu, ukoliko u petak u polufinalu pobijedi Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu.

Britanski novinari u izvještajima s ovogodišnjeg Australian Opena često posežu za podatkom da je Federer svoj prvi Grand Slam naslov (Wimbledon) osvojio u 17. nastupu na jednom od četiri najveća turnira. Murrayju je ovo 17. Grand Slam turnir.