Bio pod velikim pritiskom
2

Murray: Nisam želio biti prvi s pet uzastopnih poraza u Grand Slam finalima

Totalsport
Andy Murray (Foto: AFP)
Andy Murray (Foto: AFP)
"Bio sam vrlo emotivan na terenu nakon pobjede. Čak sam malo i zaplakao, bile su to suze radosnice", rekao je Škot Andy Murray, nakon što je u finalu US Opena pobijedio branitelja naslova, Srbina Novaka Đokovića 7-6(10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2.

Time je Murray prekinuo pauzu britanskog tenisa dugu 76 godina, koji je na svog Grand Slam pobjednika čekao još od Freda Perryja, koji je 1936. osvojio Wimbledon i US Open. Murray nikada nije imao priliku upoznati Perryja, koji je preminuo 1995. godine.

"Siguran sam da se i on smije tamo negdje gore jer ne neko napokon to učinio za Veliku Britaniju. Nadam se da nećemo opet morati tako dugo, dugo čekati, da neko osvoji novi GS naslov za mog života. Nakon što sam imao već nekoliko prilika osvojiti tu GS titulu, a nikad nisam uspio, pitao sam se hoće li se to ikada dogoditi? Uhvati te mala nevjerica. Sada, kada sam napokon uspio preskočiti tu zadnju prepreku, osjećam veliko olakšanje", rekao je Murray.

Poput svog trenera Ivana Lendla, i Murray je izgubio prva četiri Grand Slam finala u karijeri. Lendl se na kraju zaustavio na osam osvojenih titula na GS turnirima. Nikada niko nije izgubio pet zaredom...

"Nikako nisam želio biti prvi kojem će se to dogoditi. Svaki put kada bi me pitali o toj GS tituli, kada ću je osvojiti, nabacili bi mi još malo dodatnog pritiska na leđa. O tome inače ne razmišljam dok igram, ali kada sam servirao za meč, shvatio sam koliko je to bio važan trenutak za britanski tenis i britanski sport. Ponosan sam što sam to uspio učiniti i što više neću morati odgovarati na ta glupa pitanja."

Dodao je da više nikada neće sumnjati u sebe i svoje mogućnosti.

"Dokazao sam da sam igrač sposoban za osvajanje Grand Slam naslova. Dokazao sam da se nakon četiri i pol sata igre mogu uzdignuti iznad igrača koji je fizički sigurno jedan od najboljih koje je tenis ikada vidio, naročito na tvrdoj podlozi. To je ono što ću posebno izvući iz ove pobjede. Više nikada neću sumnjati u svoje kapacitete, fizičke i mentalne."

Sljedeći cilj u karijeri je borba za prvo mjesto na ATP listi.

"To je sljedeći korak. Da bih ostvario tako nešto, morat ću cijelu godinu igrati konstantno na najvišem nivou. To je ono što su Novak Đoković, Roger Federer i Rafael Nadal tako dobro činili prethodnih godina. Definitivno ću pokušati, volio bih, jako bih volio postati prvi teniser svijeta", rekao je Murray.