20-godišnji aktivista
85

Mladić koji se zapalio usred teniskog meča najavio šta namjerava učiniti, otkrio i razlog

I. B.
20-godišnji aktivista Kai prouzrokovao je incident danas u Londonu
20-godišnji aktivista Kai prouzrokovao je incident danas u Londonu
Današnji meč na Laver Cupu u Londonu ostat će upamćen po nesvakidašnjem incidentu kojeg je uzrokovao 20-godišnji mladić, inače aktivista, koji se praktično zapalio. Sada je poznata i pozadina cijele priče.
Incident se odigrao tokom drugog duela između Stefana Tsitspiasa i Diega Schwartzmana. Mladić za kojeg se kasnije doznalo da se zove Kai, spustio se s tribina, sjeo na beton i zapalio vatru, tom prilikom zapalivši i svoju desnu ruku.

Na svu sreću, obezbjeđenje je brzo reagovalo. Vatru na terenu su ugasili sakoom, dok su mladića iznijeli odatle. Sve je prošlo bez ozbiljnih posljedica i povreda.

Na društvenim mrežama sada kruži snimak 20-godišnjaka gdje se već u opisu ističe da se Kai bori za smanjenje emisije štetnih gasova. Mladić je tu i najavio šta namjerava uraditi.

"Znam da će navijači na terenu biti uznemireni, da će biti traumatizirani činjenicom da ću povrijediti sam sebe. Nepravedno je što će publika patiti, jer ona nije krivac u svemu ovome", govori Kai u svojoj snimci.

Inače, on je dio aktivističke skupine "End UK Private Jets" (Ukinite britanske privatne avione), a tokom incidenta koji je prouzrokovao nosio je i majicu sa istim natpisom.

U snimci je dodao i kako "moramo zaustaviti globalno zagrijavanje".

"Stotine miliona ljudi proći će kroz neviđene stvari. Odgovor brtitanske elite na to je da i dalje lete privatnim avionima", zaključio je.

Meč tokom kojeg se dogodio incident su posmatrali najveći teniseri svih vremena, Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, a isti je prekinut na nekoliko minuta.