Veliki potencijal
140

Mladi Tuzlak Boris Jelinić je nova nada bh. tenisa, treneri mu predviđaju svjetsku karijeru

A. K.
Boris Jelinić (Foto: A. K./Klix.ba)
Boris Jelinić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mladi Tuzlak Boris Jelinić ostvaruje odlične rezultate na teniskim terenima, a predstavljajući ga kao novu bosanskohercegovačku nadu, treneri vjeruju da će ovaj desetogodišnjak postići karijeru u svjetskim okvirima.

Boris Jelinić tenisom se počeo baviti s nepunih pet godina, kao polaznik škole tog sporta Sloboda u Tuzli. Svoje prve poteze reketom napravio je uz trenera Damira Tučića, a dvije godine kasnije prešao je u takmičarsku kategoriju Teniskog kluba Sloboda. Tada je započeo intenzivne treninge predvođene trenerom Jasminom Džambićem.

S nepunih osam godina, Jelinić je započeo turnirsku karijeru učešćem na Državnom prvenstvu BiH do 12 godina, a odmah nakon toga uslijedio je i prvi pehar za osvojeno prvo mjesto na turniru u Osijeku.

Svako naredno takmičenje za ovog Tuzlaka donijelo je odlične rezultate, a do danas je osvojio više od 20 prvih mjesta, na turnirima u našoj zemlji, ali i u susjednoj Hrvatskoj. Tuzlanski poznavaoci tenisa, skupa sa Jelinićevim trenerima, ovom dječaku predviđaju blistavu karijeru izvan regionalnih okvira.

"Boris je dječak koji je volju, ljubav i energiju za tenisom iskazao još na prvim treninzima, a nakon što sam počeo trenitati s njim, uočio sam veliki žar za igrom i pobjedama. Uvijek je bio disciplinovan i slušao je instrukcije, što je kod djece specifično jer oni veoma brzo odlutaju na nešto drugo. Sa samo osam ili devet godina želio je postići nešto veliko, a po rezultatima vidimo da je na veoma dobrom putu", kazao je Borisov trener Jasmin Džambić.

Prilično zrelog razmišljanja u odnosu na svoj uzrast, Jelinić smatra da svaki dobar teniser mora posjedovati brze noge i udarce, a mentalno mora biti veoma jak.

"Sada se pripremam za turnir u Zagrebu i nadam se da ću i njega osvojiti, kao što sam to činio na svim prethodnim. Dosad sam imao priliku susresti se sa svojim uzorom Novakom Đokovićem, ali i Goranom Ivaniševićem koji je gledao moj meč u Hrvatskoj te mi je kazao da sam samostalan te dobar i kvalitetan igrač", kaže Jelinić.

Ova godina za Jelinića je počela sa nizom od pet uzastopnih osvojenih prvih mjesta na pet turnira u Hrvatskoj, a prošle godine u Beogradu je uspio ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo za dječake i djevojčice do deset godina, koje će se ove godine održati u Puli.

Inače, Tuzla je dosad iznjedrila nekoliko odličnih tenisera, među kojima se ističu Mervana Jugić-Salkić, Jasmina Tinjić, Amer Delić, Ema Burgić... Svi oni su i danas članovi Teniskog kluba Sloboda kojem primarni cilj predstavlja baziranje na masovnosti igrača, iz koje pokušavaju izdvojiti one s najvećim potencijalima, poput aktuelnih Borisa Jelinića, Mahira Butkovića te Vanje Hodžića.

"Ovaj klub je dosad pomogao, a i dalje će to činiti u razvoju igrača poput trenutnog Borisa Jelinića. Mi smo jedinstven klub u čitavom regionu, jer imamo kontinuirani trenažni proces kojem prisustvuje veliki broj djece, a treneri ih usmjeravaju na pravi put. Nažalost, naš klub kao najuspješniji u BiH, od svih nivoa vlasti nema nikakvu pomoć, niti bilo kakvu vrstu stimulacije, međutim, ovakvi sportisti zaslužuju da ih se podrži i nadam se da će se to i ostvariti", kazao je predsjednik Teniskog kluba Sloboda Enver Bijedić.

U Tuzli će ove godine biti obilježen specifičan jubilej, odnosno 125 godina od pojave teniskog sporta u ovom gradu. Tim povodom u maju je predviđeno održavanje međunarodnog teniskog turnira na kojem će učestvovati veterani sa prostora cijele bivše Jugoslavije, među kojima se očekuju i pojedine bivše zvijezde ovoga sporta.