Rođena Ukrajinka
119

Mlada teniserka šokirala otkrićem: Rusi nas na turniru ismijavaju i provociraju zbog rata

D. P.
Lys je danas ispala s turnira (Foto: Instagram)
Lys je danas ispala s turnira (Foto: Instagram)
Njemačka tenisera ukrajinskog porijekla Eva Lys prilično je iznenadila porukom koju je otkrila u intervjuu za njemački Eurosport, a tiče se rata koji je pogodio zemlju odakle dolazi.

Lys (20) se trenutno nalazi na ITF turniru u kazahstanskom Nur-Sultanu, ali je danas doživjela poraz od Čehinje Linde Noskove u dva seta.

No, fokus kod predstavnice Njemačke, koja je rođena u Kijevu, nije na tenisu već na ratnim strahotama koje prolaze njeni najbliži zbog ruske invazije. Evini roditelji su u Ukrajini i s njima je u stalnom kontaktu.

"Čujem se stalno s porodicom. To mi je veoma bitno jer rat odnosi sve sa sobom, a posebno onima koji su tamo na mjestu događaja. Zato im je potrebna maksimalna podrška, a to počinje redovnim telefonskim pozivima i razgovorom", rekla je Lys.

Mlada njemačka teniserka je onda šokirala otkrićem o ruskim teniserima i teniserkama na turniru u Nur-Sultanu. Ističe da ismijavaju ukrajinske žrtve i agresiju na ovu zemlju.

"Mnogi ruski igrači koji su ovdje pokazuju nepoštovanje prema onima koji su pogođeni ratom u Ukrajini. Oni se tome smiju, rugaju i ismijavaju nas. Oblače se demonstrativno u ruskim nacionalnim bojama. Zbog svega toga je bitno da što više proširimo ono što se stvarno događa. Ova poruka mora doći do svih", istakla je mlada teniserka.

Na turniru u Nur-Sultanu, podsjetimo, igraju i muškarci i žene i provode dosta vremena zajedno tako da je Evi Lys još teže slušati priče u kojima se ismijava zemlja njenog porijekla.