Australian Open
7

Medvedev u maratonskom četvrtfinalu spasio meč-loptu pa izbacio Auger-Aliassimea

E. B.
Daniil Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Daniil Medvedev (Foto: EPA-EFE)
Prvi favorit Australian Opena Daniil Medvedev je prošao u polufinale nakon maratonskog meča protiv Felixa Auger-Aliassimea, koje je riješio u svoju korist rezultatom 3:2 u setovima.

Medvedev (ATP 2.) je u četvrtfinalu igrao protiv Auger-Aliassimea (ATP 9.) i bio je apsolutni favorit, no do pobjede je došao tek nakon velikog preokreta i više od četiri i po sata igre.

Kanađanin je odigrao vjerovatno najbolji meč u karijeri, bio je izuzetno raspoložen na svom servisu no ni to mu nije pomoglo da prođe dalje.

Velika borba viđena je u prvom setu. Medvedev je napravio break i poveo 6:5 te je servirao za set, ali je Auger-Aliassime uzvratio rebreakom, a potom i slavio u tie-breaku 7:4.

Auger-Aliassimeu je u drugom setu bio dovoljan jedan break za 6:3, a treći set je odlučen u tie-breaku, koji je pripao Medvedevu rezultatom 7:2 za smanjenje na 2:1 u setovima.

U četvrtom setu Auger-Aliassime je imao meč-loptu na Rusov servis pri rezultatu 5:4, no nije je iskoristio. Medvedev je potom dobio tri gema zaredom i odveo meč u peti set.

Rus je napravio break u trećem gemu odlučujućeg seta i zadržao stečenu prednost te je na kraju slavio nakon četiri sata i 42 minute igre rezultatom 6:7(4), 3:6, 7:6(2), 7:5, 6:4 i prošao u polufinale, gdje će igrati protiv Stefanosa Tsitsipasa.

U drugom polufinalu Rafael Nadal je veliki favorit protiv Mattea Berettinija. Polufinalni susreti se igraju 28. januara ujutro po srednjoevropskom računanju vremena.