Tenis
0

Martin Jaite novi Davis Cup selektor Argentine

Totalsport
Martin Jaite
Martin Jaite
Argentinski teniski savez potvrdio je bivšeg top 10 tenisera Martina Jaitea za novog selektora Davis Cup reprezentacije.

Na toj dužnosti 47-godišnji Jaite nasljeđuje Tita Vazqueza, koji je na klupi ''gauča'' proveo tri godine te je ove godine odveo reprezentaciju do finala, u kojem je u Sevilli, na zemlji, bolja bila Španija s 3-1.

Argentinski teniski savez Vazquezu nije produžo ugovor, već je na dužnost instalirao Jaitea, kojem će pomoćnik biti još jedan bivši argentinski teniser Mariano Zabaleta.

Argentina nikada nije bila pobjednik Davis Cupa, iako je četiri puta igrala u finalu, 1981. godine, 2006., 2008. i ove godine.

Zanimljivo je spomenuti kako je Jaite tokom igračke karijere bio ''crna mačka'' svom vršnjaku i donedavnom hrvatsku selektoru Goranu Prpiću, kojeg je pobijedio pet puta u šest susreta, uključujući i dva puta u finalima ATP turnira, 1989. godine u Stuttgartu i 1991. godine u Nici.

Jaite je u karijeri osvojio 12 ATP turnira, a Prpić je ostao na jednom naslovu, u Umagu 1990. godine, kada je u finalu savladao Gorana Ivaniševića, koji će ga jednokratno naslijediti na klupi reprezentacije Hrvatske, jer će voditi selekciju samo u susretu 1. kola Svjetske skupine u februaru iduće godine protiv Japana.