BiH rasadnik talenata za druge
0

Marin Čilić nije se dvoumio oko nastupa za Hrvatsku

Sarajevo-x.com
Pobjedom nad Andyjem Roddickom u četvrtfinalu Australian Opena, hrvatski teniser Marin Čilić ostvario je veliki i pomalo neočekivani uspjeh koji je obradovao brojne fanove u Hrvatskoj, ali i velikom dijelu Hercegovine.

Naime, Marin je rođen u BiH, u malom hercegovačkom gradiću Međugorju, koji osim po ukazanju Gospe postaje sve poznatiji i po mladom i izuzetno talentovanom teniseru čija karijera ide uzlaznom putanjom.

Nažalost, Čilić je samo jedan u nizu sportista koji su se odlučili boriti pod zastavom susjedne zemlje. Nakon Ivana Ljubičića, rođenog Banjalučanina, Marin je još jedan teniski as koji brani boje Hrvatske. Kako je rekao za italijanski list La Stampa, kada je morao birati, ni trenutak nije oklijevao u svojoj odluci.

Zbog njegovih uspjeha ovih dana Hercegovina i Međugorje su "na nogama". Roditelji, prijatelji, rodbina i ostali stanovnici Međugorja sa velikim su uzbuđenjem gledali njegove nastupe na velikom turniru, a polufinalni susret sa Andyjem Murrayom postao je skoro pa jedina tema razgovora.

“Svi smo preumorni, cijelu noć smo čekali meč, a nakon toga u krugu porodice, nas oko dvadesetak, proslavljali najveći Marinov uspjeh u karijeri”, rekao je njegov otac Zdenko za mostarski Dnevni list, koji je gotovo cijeli dan slavio sinov uspjeh s brojnom rodbinom.

Iako je sigurno da je Čilić stekao i brojne simpatije teniskih fanova u ostatku naše zemlje, ostaje žal što još jedan uspješan sportista ne nastupa sa bh. pasošem i tako pronosi slavu BiH širom svijeta.