Tenis
55

Marin Čilić eliminisao Tsongu i plasirao se u polufinale US Opena

Klix.ba
(Foto: EPA)
Odličan tenis publici na US Openu u četvrtfinalnom sudaru podarili su Jo Wilfried Tsonga i Marin Čilić, a kraj meča uzdignutih ruku nakon rovovske borbe dočekao je hrvatski teniser.

Teniser iz Međugorja trijumfovao je rezultatom 3:2, po setovima 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 i 6:4.

Čilić je mnogo bolje započeo meč, a nakon sat ipo igre imao je ugodnih 2:0. I prvi i drugi set hrvatski teniser riješio je rezultatom 6:4 uz po jedan break. Koban za Tsongu u prvom setu bio je deveti gem u kojemu je Čilić napravio break, poveo 5:4 i sebi obezbijedio servis za pobjedu u prvom setu, koja je uslijedila nekoliko minuta kasnije.

Sličan scenario uslijedio je i u drugom setu, s tim što je ovog puta break uslijedio u petom gemu. Čilić je i ovog puta set priveo kraju bez greške prilikom svog servisa.

U trećem setu se probudio Tsonga. Francuski teniser bio je siguran prilikom svog servisa, da bi u osmom gemu napravio prvi break na meču za vodstvo 5:3 i mogućnost da osvoji treći set. Deveti gem bio je formalnost, pa je treći set okončan rezultatom 6:3 u korist Tsonge.

U četvrtom setu Tsonga nije imao pravo na grešku, a nepogriješiv je bio i Čilić. Nakon što su i jedan i drugi osvojili po šest gemova na svoj servis uslijedio je tie break. Rezultatom 7:3 uspješniji je bio Tsonga pobijedivši u četvrtom setu i izjednačivši rezultat na 2:2.

Iako je Francuz nakon izjednačenja bio u psihološkoj prednosti Čilić je u petom setu došao do pobjede, te u konačnici do trijumfa rezultatom 3:2. Hrvatski teniser i ovog je puta do ključnog breaka došao u petom gemu. Veliku priliku Čilić nije propustio, do kraja je uspio osvojiti sve gemove na svoj servis upisavši tako trijumf u petom setu rezultatom 6:4.

US Open, četvrtfinale:

Jo-Wilfried Tsonga – Marin Čilić (4:6, 4:6, 6:3, 7:6 i 6:4)