Tenis
0

Marat Safin otišao iz tenisa sa stilom

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Igrajući posljednje poene velike profesionalne karijere 29-godišnji Marat Safin je ostao vjeran sebi. Bacao je reket, pričao sam sa sobom, nervirao se.

U drugom kolu ATP turnira Masters serije 1000 u Parizu Safin je odigrao posljednji meč, a penzionisao ga je peti teniser svijeta, Argentinac Juan Martin del Potro, koji ga je pobijedio 6-4, 5-7, 6-4.

U prvom kolu, u pariškom Bercyju, Safin je bio na sto muka protiv domaćeg ispodprosječnog igrača Thierryja Ascionea, protiv kojeg je spasio tri meč lopte i pobijedio u tri seta.

Time je dospio do Del Potra, ovogodišnjeg pobjednika US Opena i predvodnika novog teniskog vala. Poraz protiv njega, u tri seta, definitivno nije razočaravajući i Safin je mogao uzdignute glave napustiti Bercy uz ovacije pariške publike.

Del Potro je dominirao u meču, makar je Safin krajem drugog seta iskoristio lagani Argentinčev pad u igri, te je produžio time svoju karijeru, u kojoj je bio i broj 1 na svijetu, te je osvojio dva Grand Slam turnira (US Opena 2000. i Australian Opena 2005. godine).

Trijumf u Melbourneu je bio posljednji ATP naslov Safina u karijeri, a tada je, podsjetimo, u legendarnom polufinalu pobijedio Rogera Federera, a potom u finalu Lleytona Hewitta.

Ukupno je osvojio 15. ATP kruna, a u Pariz je došao kao 65. igrač na svijetu.

ATP Pariz, 2. kolo:

Del Potro (5) - Safin 6-4, 5-7, 6-4

Söderling (9) - Karlović 6-4, 7-6(6)

Đoković (3) - Monaco 6-3, 7-5