Tenis
19

Meč Đokovića i Federera na Wimbledonu proglašen najboljim u 2014.

Klix.ba
Finalni okršaj teniskih velikana Rogera Federera i Novaka Đokovića na turniru u Wimbledonu proglašen je najboljim Grand Slam susretom u 2014. godini.
Novak Đoković i Roger Federer nakon meča (Foto: EPA)
Novak Đoković i Roger Federer nakon meča (Foto: EPA)

Unija teniskih profesionalaca (ATP) je objavila da je ovaj nevjerovatni meč u kojem se Đoković pokušavao vratiti na prvo mjesto, a Federer jurio prvu Grand Slam titulu u posljednje dvije godine obilovao uzbuđenjima.

Đoković je na kraju slavio nakon tri sata i 56 minuta igre, iako je meč mogao okončati i ranije, jer je u četvrtom setu imao vodstvo 5-3 i servis za meč.

Na kraju je rezultat glasio 6-7(7), 6-4, 7-6(4), 5-7, 6-4 u korist Novaka, a on je izjavio da je to bilo najkvalitetnije Grand Slam finale u njegovoj karijeri.

"Bilo je sjajno biti dio tog meča. On je sjajan šampion, sjajan primjer velikog sportiste i uzora za mnogu djecu. Poštujem njegovu karijeru i sve što je napravio. Hvala što si mi pustio da pobijedim danas", rekao je Đoković, što je izazvalo veliki aplauz publike u All England Clubu.

Novak Đoković (Foto: EPA)
Novak Đoković (Foto: EPA)

I Federer se složio da je to bilo sjajno finale.

"Znate, svaki meč s Novakom je težak. Mi postižemo sportske poene. samo mu mogu čestitati na sjajnom susretu, sjajnom turniru i reći da je zaslužio pobjedu", rekao je na kraju Švicarac.

Na drugom mjestu liste našao se susret četvrtfinala Australian Opena između Wawrinke i Đokovića, koji je Švicarac okrenuo u svoju korist i revanširao se Srbijancu za poraz na US Openu.

Treće mjesto na ATP listi zauzima okršaj sa US Opena između Japanca Nishikorija i Wawrinke.