Bolja od Šarapove
0

Li prva Kineskinja u finalu Roland Garrosa

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineska teniserka Na Li prva je finalistkinja ovogodišnjeg Roland Garrosa. Kao šesta nositeljica, ona je u polufinalu savladala Ruskinju Mariju Šarapovu 6-4, 7-5 nakon jednog sata i 48 minuta igre.

Li je, tako, postala prva Kineskinja u historiji koja se plasirala u finale French Opena. Marija Šarapova, koja je u karijeri osvojila sva tri preostala Grand Slam turnira, Wimbledon 2004. godine, US Open 2006. i Australian Open 2008. godine, također se borila za svoj prvi finale na pariskoj zemlji u karijeri.

No, nije uspjela, kao ni 2007. godine, kada je izgubila od Ane Ivanović.

Šarapova je skupo platila cijenu čak 10 dvostrukih grešaka. Posljednju je napravila na meč-loptu kineske teniserke, koja je ove godine igrala i u finalu Australian Opena.

Kineskinja je u prvom setu povela s 4-1, imala je i break-loptu za 5-1. Ruskinja se izvukla, nadoknadila break zaostatka i smanjila na 4-3, ali je nakon toga opet izgubila servis. Još jednim breakom je opet vratila ravnotežu, ali je u 10. gemu još jednom pokleknula na početnom udarcu, a to je ovoga puta značilo i gubitak seta.

U drugom je Šarapova zahvaljujući breaku u prvom gemu povela s 4-2, ali je u osmom gemu Li iskoristila prvu break-loptu u tom setu i poravnala na 4-4. U 12. gemu je dočekala novo posrtanje popularne Ruskinje.

Li je u meču imala dvostruko više izravnih poena (24-12) i 5 neforsiranih grešaka manje (23-28). Bolje je odigrala i njena je pobjeda potpuno zaslužena.

Drugi polufinale igraju braniteljica naslova, Talijanka Francesca Schiavone i Francuskinja Marion Bartoli.

Roland Garros, teniserke, polufinale:

Li (6) – Šarapova (7) 6-4, 7-5