Sjajni Amerikanac
16

Legendarni McEnroe: Đoković će na kraju imati najviše Grand Slam titula

F. Z.
John McEnroe i Novak Đoković (Foto: AFP)
John McEnroe i Novak Đoković (Foto: AFP)
Prvi Grand Slam turnir sezone Australian Open počinje u ponedjeljak u Melbourne Parku, a prvi favorit za titulu svakako je rekorder po broju osvojenih trofeja u Rod Laver Areni Novak Đoković.

To smatra i John McEnroe, legendarni američki teniser koji je osvojio sedam Grand Slam titula i ostao zapamćen po velikom rivalstvu s Bjornom Borgom. McEnroe smatra i kako će srbijanski teniser ukoliko ostane zdrav, kada završi karijeru, biti teniser s najvećim brojem osvojenih Grnad Slam titula u historiji tenisa.

"Na kraju godine to će biti Rafa ili Roger, ali ako me pitate na koga bih se kladio da će jednog dana imati najviše Grand Slam titula onda je to Đoković. Ako ostane zdrav narednih nekoliko godina, mogu da zamislim da svake sezone osvoji barem dvije titule. Sada je pitanje hoće li Roger uspjeti da osvoji još jedan Slam i može li iko pobijediti Rafu na Roland Garrosu", rekao je McEnroe i dodao:

"Po onome što smo mogli vidjeti u posljednjih nekoliko godina izgledno je da će Rafa osvojiti barem još jedan Roland Garros. Moguće je da osvoji još jedan i već na kraju ove godine bude ispred Rogera. Naravno sve pod uvjetom da ostane zdrav", istaknuo je McEnroe.

Amerikanac vjeruje kako je srbijanski teniser najveći favorit za titulu na Australian Opena.

"Đoković mora biti favorit. Mislim da bi bilo dobro da i jedan od mlađih ode do kraja. Mislim da najbolje šanse ima Medvedev. Mislim da se dobro pozicionirao i da ima samopouzdanje i vjeru. Novak je Australian Open osvojio sedam puta i sigurno da nije lako osvojiti još jedan. Bit će zanimljivo vidjeti da li neko iz nove generacije tenisera može napraviti proboj ove sezone", rekao je McEnroe.

Novak Đoković do sada je osvojio 16 Grand Slam titula, a ispred njega su Rafael Nadal sa 19 i Roger Federer sa 20 titula. Pete Sampras je četvrti sa 14 osvojenih Grand Slam titula.