Roland Garros
8

Latvijkina bajka se nastavlja: Jelena Ostapenko preko Timee Bacsinszky ušla u finale

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Jelena Ostapenko nastavlja pisati stranice historije latvijskog tenisa. Dvadesetogodišnja Latvijka se pobjedom nad Timeom Bacsinszky rezultatom 2:1 plasirala u finale Roland Garrosa i borit će se za svoju prvu titulu u karijeri.

Latvijka je do sada u karijeri igrala tri finala na WTA Touru (Quebec, Doha i Charleston) i sva tri je izgubila, a danas je na svoj 20. rođendan dobila priliku da se bori za Grand Slam titulu.

Odmah na početku susreta obje teniserke su napravile po jedan break. Najprije je Bacsinszky, koja također danas slavi rođendan i to 28., povela sa 2:0, ali je odmah Ostapenko uzvratila re-breakom.

U sedmom gemu Latvijka je došla do breaka, a u posljednjem poenu tog gema Švicarkinja je povrijedila desni butni mišić, ali to je nije spriječilo da odmah u narednom gemu uzvrati re-breakom za 4:4, a potom odmah i povela sa 5:4.

Nakon što je Jelena osvojila svoj servis-gem za 5:5, uspjela je napraviti i break za 6:5, ali Timea uzvraća re-breakom i odvodi prvi set u tie-break. U 13. gemu prvog seta uspješnija je bila Ostapenko i slavila rezultatom 7:6(4).

Odmah u prvom gemu drugog seta Timea je napravila break, ali Jelena uzvraća re-breakom. Do narednog breaka čekalo se do sedmog gema kada je Bacsinszky povela sa 4:3, a potom joj je Ostapenko svojim poklonima donijela prednost od 5:3, a potom i set rezultatom 6:3.

Početak trećeg seta su obilježili breakovi. Ostapenko je već u prvom gemu odlučujućeg trećeg seta napravila break, ali je Bacsinszky odmah napravila re-break za 1:1. Latvijka pravi još jedan break za 2:1, a onda nakon sedam minuta igre dobija gem na svoj servis za 3:1. Ipak, Bacsinszky se brzo vratila u meč i breakom u šestom gemu došla do 3:3.

Ostapenko pravi odmah još jedan break za 4:3, a potom i sa nulom dolazi do 5:3. Bacsinszky je loše odservirala i svoj naredni servis-gem i Ostapenko je uzela treći set, a samim tim i meč rezultatom 6:3.

Ostapenko će u polufinalu igrati protiv bolje iz duela Karolina Pliškova - Simona Halep.