Tenis
0

Kvitova: Osjećala sam i vjerovala da mogu pobijediti

Totalsport
Petra Kvitova (Foto: Reuters)
Petra Kvitova (Foto: Reuters)
Češka 21-godišnja teniserka Petra Kvitova postala je u subotu prva ljevoruka teniserka nakon legendarne Martine Navratilove 1990. godine koja je osvojila Wimbledon.

Kvitova je tek treća Čehinja koja se okitila naslovom pobjednice u All England Clubu, nakon naturalizirane Amerikanke Navratilove koja je devet puta bila pobjednica u pojedinačnoj konkurenciji, te Jane Novotne koja je slavila 1998. godine, nakon što je prethodna dva finala izgubila. I Navratilova i Novotna su u subotu iz lože pratile uspjeh Kvitove…

"Zaplakala sam nakon što sam ih srela. Još uvijek mi nije jasno šta sam napravila, možda ću tek za nekoliko dana postati svjesna da sam osvojila Wimbledon. Nevjerojatan je to osjećaj", rekla je Kvitova, te ponudila svoje viđenje finala u kojem je sa 6-3, 6-4 pobijedila Ruskinju Mariju Šarapovu, koja je svoj naslov u Wimbledonu proslavila 2004. godine, sa 17 godina.

"Servis i retern su bili ključni. Znala sam da Šarapova može jako dobro vraćati moje servise, ali sam znala da i ja mogu njene. Očekivala sam i da će raditi neke dvostruke greške."

Šarapova ih je napravila šest, odnosno čak sedam manje u odnosu na polufinalnu pobjedu protiv Njemice Sabine Lisicki. No, taj meč je dobila u dva seta, dok je protiv Kvitove, izuzev samog početka, kada je napravila break u prvom gemu, stalno bila u zaostatku.

"Kvitova je stvarno snažno tukla i zabijala winnere sa svih strana terena. Pretvarala je defenzivne udarce u ofenzivne. Bila je agresivnija od mene, odigravala je dublje i snažnije", priznala je korektno Šarapova.

Prošle godine je Kvitova također igrala odlično u Wimbledonu, ali je u polufinalu izgubila od kasnije pobjednice, Amerikanke Serene Williams.

"Tada nisam imala puno šansi za pobjedu. Bila sam mlada i nisam vjerovala da mogu pobijediti Serenu. No, ovoga puta sam osjećala i vjerovala da mogu pobijediti", zaključila je Kvitova.