Tenis
3

Kvitova operisana nakon što je povrijeđena nožem, pauzirat će tri mjeseca

Klix.ba
Petra Kvitova (Foto: EPA)
Petra Kvitova (Foto: EPA)
Dvostruka osvajačica Wimbledona, češka teniserka Petra Kvitova, neće igrati tenis najmanje tri mjeseca nakon operacije koja je uslijedila poslije napada u kojem je povrijeđena nožem.

Dvadesetšestogodišnja Kvitova je izjavila da je sretna što je živa nakon što ju je provalnik napao i povrijedio nožem. Zbog povrede je morala na operaciju, a hirurzi su svoj posao obavljali puna četiri sata "popravljajući" tetive i nerve njene lijeve ruke. Kvitova je, kako je poznato, ljevoruka.

Njen glasnogovornik Karel Tejkal je za AFP izjavio da je operacija dobro prošla s obzirom na ozbiljnost povrede.

"Povreda je ozbiljna, ali su hirurzi rekli da je Petra mlada i zdrava te da nema razloga da ne nastavi karijeru", rekao je Tejkal.

Prema riječima njene menadžerice Katie Spellman, Kvitova će nositi gips najmanje od šest do osam sedmica te neće moći opterećavati povrijeđenu ruku najmanje tri mjeseca.

To znači da Čehinja neće nastupiti na Australian Openu sljedećeg mjeseca, koji je prvi Grand Slam turnir u narednoj sezoni.

Do incidenta je došlo kada je Kvitova u stan pustila muškarca koji se predstavljao kao komunalac, a kada ju je napao, ona se branila i zadobila povredu ruke. Provalnik je potom pobjegao, a policija za njim traga.

Teniserka je izjavila da je napad za nju bio veliki šok, ali da će se oporaviti.

"Hvala svima na podršci. Napadnuta sam nožem u svom stanu, a dok sam se branila, povrijedila sam ruku. Potresena sam, ali sretna što sam živa. Povreda je teška, ali znam da sam jaka i da ću pobijediti ovo. Hvala svima za ljubav i podršku, a sada mi treba privatnost kako bih se fokusirala na oporavak", saopćila je poznata teniserka.